Στα όριά τους οι εργαζόμενοι στην ψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
ΠΑΓΝΗ
Το σωματείο των εργαζομένων στο Ψυχιατρείο Ηρακλείου Κρήτης στο ΠΑΓΝΗ καταγγέλλει ότι τα δύο τμήματα, βραχείας νοσηλείας και οξέων περιστατικών, διαθέτουν μετά βίας 35 κρεβάτια, την ώρα που θα έπρεπε να υπάρχουν διαθέσιμα τουλάχιστον 50 με 55. Υπογραμμίζει επίσης την τεράστια έλλειψη προσωπικού.

«Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας στρέφονται στα δημόσια νοσοκομεία προς αναζήτηση βοήθειας στον τομέα της Ψυχικής Υγείας. Έτσι και η Ψυχιατρική Κλινική του ΠαΓΝΗ δέχεται ένα διαρκώς αυξανόμενο όγκο νοσηλευομένων με αποτέλεσμα να μην επαρκεί ο συνήθης αριθμός κρεβατιών και η παρουσία των ράντζων να αυξάνεται διαρκώς, αποτελώντας πλέον ένα σχεδόν μόνιμο φαινόμενο.

Η κατάσταση αυτή, που δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε ασθενείς και προσωπικό, επιβαρύνεται από το γεγονός ότι στην κλινική νοσηλεύονται άνθρωποι που για διάφορους λόγους θα έπρεπε να βρίσκονται αλλού, όπως π.χ. χρόνιοι υπολειμματικοί ασθενείς που θα έπρεπε να έχουν μεταφερθεί σε ανάλογες δημόσιες δομές-ξενώνες ή άνθρωποι εξαρτημένοι από ψυχοτρόπες ουσίες και αλκοόλ που θα έπρεπε να νοσηλεύονται σε κατάλληλες δομές, όπως είναι μια μονάδα νοσηλείας Διπλής Διάγνωσης. Αυτό δεν γίνεται, όχι από λάθος ή κακό συντονισμό, αλλά απλούστατα λόγω έλλειψης αυτών των δομών. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλους ασθενείς της κλινικής με σοβαρά κοινωνικά προβλήματα ή και άστεγους, οι οποίοι καταφεύγουν στην κλινική, επιβαρύνοντας περαιτέρω τη λειτουργία της». Αυτό αναφέρουν και συμπληρώνουν: «Η ασφυκτική πίεση που ασκείται σε αυτήν την κλινική οφείλεται στο γεγονός ότι καλείται να καλύψει τις ανάγκες ολόκληρης της ανατολικής Κρήτης, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός αναφοράς να υπερβαίνει τους 350.000 κατοίκους και την καλοκαιρινή περίοδο να αυξάνεται αλματωδώς εξαιτίας του τουρισμού».

Σήμερα η κατάσταση στην Ψυχιατρική Κλινική έχει ξεπεράσει το επίπεδο ασφάλειας για ασθενείς και εργαζομένους. Μάλιστα την Τρίτη 1/8 νοσηλεύονταν 33 ασθενείς με δύναμη τμήματος βραχείας 23 κλινών, ενώ στο τμήμα οξέων νοσηλεύονταν 12 ασθενείς με αντίστοιχη δυνατότητα 10 κλινών.