Στα μαχαίρια για τις διαγνωστικές εξετάσεις! Γιατροί κατά διαγνωστικών κέντρων και …τούμπαλιν

  • Iatropedia
Πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ των ιδιοκτητών διαγνωστικών κέντρων και των γιατρών (ΠΙΣ) με αφορμή το πλαφόν στις εξετάσεις που θα εφαρμοστεί από το υπουργείο Υγείας ανά πάροχο.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Η έμπνευση του υπουργείο Υγείας να βάλει «κόφτη» στις διαγνωστικές εξετάσεις σε κάθε κέντρο και εργαστήριο ξεχωριστά έχει προκαλέσει έντονες… αναταράξεις στον κλάδο.

Με βάση τους σχεδιασμούς του υπουργείου Υγείας που ξεκίνησαν από τον Άδωνι Γεωργιάδη και θα συνεχιστούν από τον Μάκη Βορίδη, κάθε κέντρο δε θα μπορεί να ξεπερνά ένα συγκεκριμένο ποσό καθώς μπαίνει πλαφόν ξεχωριστά ανά επιχείρηση και όχι συνολικά όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Και φαίνεται πως η ρύθμιση αυτή, ευνοεί τα μικρά εργαστήρια και ιατρεία καθώς τους εξασφαλίζει ένα μηνιαίο ποσό από την άλλη όμως δε φαίνεται να συμφέρει τα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα τα οποία δε θα μπορούν να ξεπερνούν συγκεκριμένο αριθμό εξετάσεων για τον ΕΟΠΥΥ άρα δε θα μπορούν και να επεκταθούν.

Νέα λάδι στη φωτιά έπεσε μετά την πρόσφατη συνάντηση που είχε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος με τον νέο υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη όπως έθεσε εκ νέου το θέμα να μπει πλαφόν ανά πάροχο.

Αποτέλεσμα ήταν να προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Συνδέσμου των Διαγνωστικών Κέντρων. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος:

« Είμαστε αναγκασμένοι να αναδείξουμε για ακόμη μία φορά το τεράστιο λάθος που πάει να συντελεστεί με την επιβολή του αυταρχικού μέτρου του plafond ανά πάροχο, το οποίο ζήτησε πάλι ο Π.Ι.Σ. χωρίς να εκπροσωπεί τα Διαγνωστικά Κέντρα, στη συνάντηση που είχε με τον νέο Υπουργό Υγείας κ. Μ. Βορίδη και το οποίο είναι ότι πιο αντιδημοκρατικό και ισοπεδωτικό μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί,

γιατί καταπατάει βάναυσα αφενός μεν το δικαίωμα των ασφαλισμένων για ελεύθερη επιλογή γιατρού και εργαστηρίου και αφετέρου αφαιρεί το κίνητρο του υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των παρόχων για αξιόπιστες και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας προς τους ασφαλισμένους, με αποτέλεσμα το μέτρο αυτό να στρέφεται στην κυριολεξία εναντίον της υγείας αλλά και της προσωπικής ελευθερίας των ασφαλισμένων πολιτών αυτής της χώρας» αναφέρει ο Σύνδεσμος.

Η απάντηση ήρθε λίγο μετά από τον ΠΙΣ: «Λυπούμεθα για την ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Διαγνωστικών Κέντρων, η οποία εναντιώνεται στις εδώ και πολύ καιρό διατυπωθείσες θέσεις του ΠΙΣ για το πλαφόν ανά πάροχο και περιφέρεια, για τα διαγνωστικά εργαστήρια.

Δεν σκοπεύουμε να αντιπαρατεθούμε με κανέναν. Σεβαστές οι απόψεις εκάστου.

Ο ΠΙΣ είναι γνωστό ότι εναντιώνεται γενικότερα σε κάθε μέτρο επιβολής πλαφόν, θεωρώντας το αναχρονιστικό και αυταρχικό. Όμως σε μία εποχή κατά την οποία απειλείται η επιβίωση χιλιάδων οικογενειών, πρέπει να γίνονται και προτάσεις με όφελος τόσο για το κοινωνικό σύνολο όσο και για την επιβίωση μικρών εργαστηρίων αλλά και μεγαλύτερων επιχειρήσεων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μόνο στο iatropedia: Άρχισαν τα λουκέτα στα μαγειρεία του ΕΣΥ! Έρχεται «δανεικό» φαγητό με delivery

Ξεκινούν τα παζάρια για την αξιολόγηση των εργαζομένων στο ΕΣΥ: Τι είπε ο Βορίδης!

Πότε πληρώνουμε και πότε όχι τους ιδιώτες γιατρούς του ΕΟΠΥΥ! Δείτε τι ισχύει

''Φαρμάκι'' τα φάρμακα για Μάκη Βορίδη: Τι θα κάνει με δαπάνη και επιστροφή!