Στα «κάγκελα» οι νοσηλευτές του ΕΣΥ- Κατηγορούν την ηγεσία του ΥΥΚΑ για αδιαφορία

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
"Συνυπολογίζοντας όλα τα τεκταινόμενα στο χώρο της υγείας, θεωρούμε πως η παρούσα ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν είναι ικανή να ασχοληθεί και να επιλύσει ούτε καν τα καθημερινά ζητήματα που ανακύπτουν, πολλώ δε μάλλον να αντιμετωπίσει τα μείζονα θέματα που συνεχώς διογκώνονται, το φλοιό των οποίων δεν έχει καν ακουμπήσει...". Τάφε έφη ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΝΟ -ΕΣΥ και γενικός γραμματέας της ΕΝΕ, Αριστείδης Δάγλας, μιλώντας στο Iatropedia.gr

Και συνεχίζει ο κ. Δάγλας: «Ο κομματισμός, η έλλειψη σχεδιασμού, η αβουλία, η έλλειψη διοικητικής ικανότητας και η άσκηση πολιτικής με κριτήρια μη ορθολογικά και επιστημονικά ανερμάτιστα, έχουν στοιχειώσει πλέον για τα καλά κάθε ενέργεια των επιτελών του συστήματος, συνεχίζοντας έτσι το φαύλο κύκλο της κακοδαιμονίας του παρελθόντος».

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νοσηλευτών του ΕΣΥ αναρτούσε στο facebook το εξής σχόλιο: «Με φόντο το γενικότερο αναβρασμό που επικρατεί μεταξύ όλων ανεξαιρέτως των εργαζομένων στην Υγεία, εξαιτίας της πρωτοφανούς και πολυεπίπεδης ένδειας που ολοένα και επιδεινώνεται διαβρώνοντας κάθε μέρα και περισσότερες στιβάδες του συστήματος, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας φαίνεται ότι έκανε τον κύκλο της χωρίς να έχει καταφέρει απολύτως τίποτα. Απεναντίας, κατόρθωσε με τις λανθασμένες επιλογές της να επιδεινώσει τα προβλήματα που κληρονόμησε και να δημιουργήσει μια διχαστική λογική με την οποία προσπάθησε να πορευτεί και να διοικήσει.
Όποιος δεν είναι φίλα προσκείμενος στα κόμματα της συγκυβέρνησης, απαξιώνεται, στοχοποιείται και με συνοπτικές διαδικασίες οδηγείται στο ικρίωμα της χλεύης, της περιθωριοποίησης και της επίπλαστης κατακραυγής».

Να θυμίσουμε ότι η περασμένη εβδομάδα έκλεισε με διαμαρτυρία των νοσηλευτών στο υπουργείο Υγείας και ανακοίνωση της ΠΑΣΟΝΟΠ στην οποία αναφερόταν μεταξύ άλλων ότι «έχει συμβεί υποβάθμιση και απαξίωση του νοσηλευτικού επαγγέλματος» και πρόκειται για «πολιτική αδιαφορία για τις συνθήκες εργασίας του νοσηλευτικού προσωπικού».

Δείτε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ του iatropedia.

Χθες εξάλλου είδαμε στο docmed της παρακάτω ανάρτηση:

Ποιος έχει δώσει ποτέ, προτεραιότητα στην υγεία;
Ποιος θα δώσει σήμερα, προτεραιότητα στην υγεία;
Ποιος θα νοιαστεί για τον άρρωστο, πέρα από ένα γιατρό κι ένα νοσηλευτή;
Οργίζομαι όταν ”γκρινιάζω” για τις συνθήκες εργασίας μου κι εκεί έξω υπάρχουν χιλιάδες άνεργοι συνάδελφοι που διψάνε για δουλεία. Αλλά, πρέπει να ”γκρινιάξω”, το κάνω για όλους.
Οργίζομαι όταν τα χρήματα του φορολογούμενου από τις κρατήσεις υπέρ υγείας, μονό εκεί δε πάνε.
Οργίζομαι όταν μαθαίνω για το αλισβερίσι των εταιριών που πουλάνε ότι πιο άχρηστο με ”συμφέρουσα” υπερτιμημένη αξία στα νοσοκομεία κι εγώ είμαι αυτός που θα χρησιμοποιήσω τα όχι και τόσο ποιοτικά υλικά, με ότι συνεπάγεται αυτό για μένα και τον ασθενή.
Οργίζομαι όταν ο συνάδελφος στον ιδιωτικό τομέα είναι ένα στάδιο πάνω από το δούλο. Πολλές φορές ειναι δυσθεώρητη η διάφορα αυτή. Αλλά, ας όψεται η πουτάνα η ανάγκη.
Οργίζομαι όταν κρυώνουν και τους λέω οτι έχουμε κάνει πάνω από 5 αιτήσεις για κλιματισμό και οι από πάνω μας γραφούν κανονικά (κι εμάς και τους ασθενείς).
Οργίζομαι όταν δυο ασθενείς πονάνε και τους λέω οτι έχω ένα μόνο παυσίπονο και ψάχνω τις κλινικές για δανεικό δεύτερο.
Οργίζομαι όταν πρέπει σε μια νυχτερινή βάρδια, που είμαι μόνος και δυο ασθενείς μου παθαίνουν ανακοπή, εγώ κι ο γιατρός να είμαστε αυτοί που θα πρέπει να παραστήσουμε το Θεό και να αποφασίσουμε σε ποιον θα πάμε και ποιον θα αφήσουμε για…..αργότερα.
Οργίζομαι όταν νυστάζω μπροστά στον ασθενή μετά από 3 νυχτέρια στη σειρά.
Οργίζομαι όταν εγώ θα πρέπει να δώσω εξηγήσεις γιατί δεν έχουμε κρεβάτια, σεντόνια, κουβέρτες.
Οργίζομαι όταν τα μηχανήματα χαλάνε και δεν επισκευάζονται διότι έχει λήξει η σύμβαση με την εταιρία αφού το νοσοκομείο χρωστάει σέρβις 3 ετών. Κι ο ασθενής πώς θα κάνει αιμοκάθαρση;
Οργίζομαι όταν δίνω στο συνοδό τα βιοχημικά του άνθρωπου του και του λέω να τα πάει σε εξωτερικό μικροβιολογικό, γιατί στο νοσοκομείο μας δεν έχουμε όλα τα αντιδραστήρια και θα πρέπει να πληρώσει.
Οργίζομαι όταν η υπηρεσία έχει να παράσχει στολές 7 χρονιά και οι συνάδελφοι φύρανε τις μπαλωμένες, ματωμένες, ξεθωριασμένες στολές της 7ετιας, καθώς δε μπορούν όλοι να αγοράσουν πλέον ούτε ένα σετ.
Οργίζομαι διότι τα λεφτά για τα γάντια, για το οινόπνευμα, για τα σεντόνια, για τις κουβέρτες, για τα αντιδραστήρια, για τα φάρμακα, για τις προσλήψεις, για τους μισθούς, τα κομμένα δώρα και τις κλεμμένες υπερωρίες, έγιναν υποβρύχιο, μίζες, Siemens, μετακλητοί, διορισμοί ημετέρων, επιδόματα και συντάξεις μαϊμού.
Οργίζομαι για τη κατάντια τους που έγινε δική μας.
Ξέφτιζες. Όλοι.
Η ΥΓΕΙΑ πλέον, από ΑΓΑΘΟ, έγινε ΑΚΡΙΒΟ ΠΡΟΝΟΜΙΟ κι εμείς, από ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ, γίναμε ΝΟΣΕΙΛΩΤΕΣ προκειμένου να εξυπηρετήσουμε τον ασθενή και μόνο.
Θα μου πεις, ωραία τα λες έξω από το χορό.
Ναι, είμαι έξω από το χορό τους, δε μου αρέσει ο βηματισμός, ένα βήμα μπρος, δυο πίσω.
Εμείς, οι νοσηλευτές έχουμε δικό μας χορό. Το μόνο που μένει είναι να συγχρονίσουμε, όλοι, τα βήματα μας.
Έχεις τη σύριγγα. Κάνε το εμβόλιο.
Δραστική ουσία;
ΕΝΟΤΗΤΑ.

Λάμπρος Λιάπης