Στα «κάγκελα» οι γιατροί του ΕΚΑΒ: Μας αφαιρούν την επιχειρησιακή διαχείριση των κλινών ΜΕΘ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
κορωνοϊός
Σε έντονο ύφος και με επιχειρήματα περνούν στην αντεπίθεση οι γιατροί του ΕΚΑΒ μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσαν με αφορμή την μετατόπιση της διαχείρισης των κλινών ΜΕΘ από το ΕΚΑΒ, στο ΕΚΕΠΥ. Όπως σημειώνουν, "καταγγέλλουμε απερίφραστα την απροκάλυπτη αναιτιολόγητη και με διαστροφή της πραγματικότητας απόφαση του υπουργείου Υγείας, με την οποία αφαιρεί την διαχείριση των κλινών ΜΕΘ από την επιχειρησιακή δυνατότητα του ΕΚΑΒ και την μεταφέρει στο ΕΚΕΠΥ".

Ο κ. Πάνος Παπανικολάου, ΓΓ της ΟΕΝΓΕ, εκπρόσωπο του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή, σχολίασε ότι «οι υπουργοί Υγείας οφείλουν ΑΜΕΣΑ να δώσουν εξηγήσεις». Ενώ από το Σωματείο Ιατρών ΕΚΑΒ έρχεται η αντίδραση στην τελευταία απόφαση του υπουργείου Υγείας να δώσει τη διαχείριση των κλινών ΜΕΘ στο ΕΚΕΠΥ.

Όπως αναφέρουν, «η  διαχείριση των κλινών ΜΕΘ από το ΕΚΑΒ, στο Λεκανοπέδιο Αττικής ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ, γίνεται επί δεκαετίες, υπερκερώντας τα όποια ‐μεγάλα και διαχρονικά‐ συστημικά προβλήματα και ανεπάρκειες που υπάρχουν. Η   διαχείριση γίνεται, κατά γενική ομολογία από όλες τα πλευρές, υπουργείο, Νοσηλευτικά Ιδρύματα, ΕΚΑΒ, πολίτες, με επιστημονικά άριστο τρόπο από το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΚΑΒ. Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα να σώζονται καθημερινά ζωές ανθρώπων, αξιοποιώντας στο έπακρο τις επιχειρησιακές δυνατότητες του ΕΚΑΒ και τους διατιθέμενους πόρους».

Και συνεχίζουν τονίζοντας ότι έχουν βιώσει «το βαρύ επείγον σε όλες του τις εκφάνσεις στο πεδίο, είναι γνώστες τόσο της τακτικής όσο και της επιχειρησιακής διαχείρισης κάθε συμβάντος, κύρια αυτών με άμεσο κίνδυνο ζωής»!

Και αναρωτιούνται:

1.       Οι κλίνες ΜΕΘ πρέπει να διαχειρίζονται από υγειονομικό σχηματισμό ή από διοικητικό‐ πολιτικό σχηματισμό;

2.       Για ποιόν λόγο καταργείται η τεχνογνωσία και πείρα δεκαετιών στην διαχείριση κλινών ΜΕΘ από το ΕΚΑΒ;

3.       Ο ελέγχων (ΕΚΕΠΥ) είναι δυνατόν να είναι και ελεγχόμενος (ΕΚΕΠΥ);

4.       Υπάρχει στο ΕΚΕΠΥ βοήθεια από εξειδικευμένο προσωπικό (γνώστες γιατροί, νοσηλευτές, διασώστες);

5.       Για ποιόν λόγο αφαιρείται ένα κλινικό έργο του ΕΚΑΒ και εκχωρείται χωρίς καμία λογική στο μη υγειονομικό ΕΚΕΠΥ;

6.       ΠΟΙΟΣ θέλει να αποδυναμώσει και να ακρωτηριάσει το ΕΚΑΒ; Για ΠΟΙΟΝ λόγο και προς όφελος ΠΟΙΟΥ;

Οι ερωτήσεις μας θα πάρουν απάντηση;;;

Ο Γενικός Γραμματέας       Ο Πρόεδρος
Κώστας Μπαχτής                Σπύρος Παπανικολάου