Στα κάγκελα οι γιατροί με τις νέες εξαιρέσεις στο πλαφόν φαρμάκων! Τι έριξε λάδι στη φωτιά

  • Iatropedia
Μετά τους νοσοκομειακούς γιατρούς και άλλοι γιατροί απαλλάσσονται από το πλαφόν στη συνταγογράφηση. Ωστόσο οι επιλεκτικές διαφοροποιήσεις έριξαν λάδι στη φωτιά στον ιατρικό κόσμο.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Γιατρούς πολλών ταχυτήτων θεωρούν ότι δημιουργούν οι εξαιρέσεις στο πλαφόν των φαρμάκων που θέτει πλέον ο Άδωνις Γεωργιάδης, οι περισσότεροι γιατροί.

Αρχικά το σύνολο του ιατρικού κόσμου έπρεπε για το 2014 να συνταγογραφήσει κατά 20% λιγότερο σε σχέση με τον μέσο όρο του 2013.

Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθούν τα πρώτα προβλήματα ήδη από τις πρώτες ημέρες του μήνα αφού οι γιατροί κλείνουν το πλαφόν και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς τους.

Και το ζήτημα είναι ότι αρχικά ο ΕΟΠΥΥ εξαίρεσε κάποιες λίγες κατηγορίες ασθενών, τους νοσοκομειακούς γιατρούς και τους νέους γιατρούς από τον περιορισμό των συνταγών.

Τώρα όμως προχώρησε ένα βήμα…παρακάτω: άρχισε να εξαιρεί όλο και περισσότερες κατηγορίες γιατρών αφήνοντας απ´ έξω πολλούς, δημιουργώντας όμως έτσι γιατρούς πολλών ταχυτήτων. Είναι ενδεικτικό ότι πλέον εξαιρούνται και οι γιατροί που εργάζονται σε ιδιωτικές κλινικές όχι όμως και όλοι οι υπόλοιποι ιδιώτες γιατροί.

Ο ΕΟΠΥΥ βέβαια μιλά για βελτιώσεις του μέτρου, το οποίο να σημειωθεί ότι έχει ξεσηκώσει το σύνολο των 60.000 γιατρών της χώρας πολλοί εκ των οποίων προσφεύγουν στη δικαιοσύνη.

Γιατροί: Τέλος τώρα στο πλαφόν!

Να ανακληθεί τώρα το πλαφόν στη συνταγογράφηση ζητά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και επισημαίνει: «Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος επιμένει στην απόσυρση του αστυνομικού μέτρου του πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων, μέτρο το οποίο προσβάλλει την ιατρική λειτουργία, ζητά από τον ιατρό να κάνει έκπτωση των υποχρέωσεών του προς τον ασθενή και φορτώνει με επιπλέον επιβαρύνσεις και ταλαιπωρία τους ασθενείς.

Ο ιατρός οφείλει, με επιστημονικά κριτήρια, να αναγράφει τα φάρμακα του ασθενή χωρίς παρεκκλίσεις και η Πολιτεία οφείλει μέσα από έλεγχο, να φροντίζει για την εύρυθμη λειτουργία του Συστήματος περίθαλψης. Οι οριζόντιες περικοπές από πλευράς πολιτείας, υποδηλώνουν ανεπάρκεια, αδυναμία και έλλειψη βούλησης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Πανελήνιος Ιατρικός Σύλλογος προσέφυγε ακόμη και στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτηση αναστολής και ακύρωσης, καθώς και στην Εισαγγελέα του Αρείου του Πάγου για την προστασία της Δημόσιας Υγείας».

Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) μιλά για απαράδεκτη κατηγοριοποίηση των ιατρών από τον ΕΟΠΥΥ και συμπληρώνει: «Καλούμε τον ΕΟΠΥΥ να προχωρήσει στην κατάργηση της απαράδεκτης κατηγοριοποίησης του ιατρικού σώματος, να εξοικονομήσει πόρους μειώνοντας τις τιμές των φαρμάκων σε επίπεδα αντίστοιχα άλλων Ευρωπαϊκών χωρών και τέλος να εφαρμόσει το πλαφόν ανάλογα με την μέση αξία συνταγής ανά ειδικότητα, σύμφωνα με τις προτάσεις πολλών επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων».

Πλέον με τις τελευταίες αλλαγές εξαιρούνται οι παρακάτω ιατροί, ασθένειες και φάρμακα:

Χρόνιοι νεφροπαθείς τελικού σταδίου (υπό αιμοκάθαρση, υπό περιτοναϊκή διύλιση και υπό μεταμόσχευση), οι καρδιοπαθείς τελικού σταδίου (μηχανική καρδιά, ανεπάρκεια τελικού σταδίου, μεταμόσχευση καρδιάς), οι ασθενείς με ηπατική ανεπάρκεια (ηπατική ανεπάρκεια τελικού σταδίου μη αντιρροπούμενη κίρρωση, μεταμόσχευση ήπατος), οι μεταμοσχευθέντες ρευστών ή συμπαγών οργάνων και ιστών.

Φάρμακα των οποίων την χρήση προεγκρίνει ο ΕΟΠΥΥ μέσω των Επιτροπών του.

Οι ιατροί των νοσοκομείων και των ιδιωτικών κλινικών σε ότι αφορά τα φάρμακα που συνταγογραφούνται σε νοσηλευόμενους ή εξερχόμενους κατόπιν νοσηλείας ασθενείς, ωστόσο διευκρινίζεται ότι εμπίπτουν στην εφαρμογή του αναφορικά με τα φάρμακα που συνταγογραφούνται σε εξωτερικούς ασθενείς και χορηγούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Ιατροί που συνταγογραφούν σε ΚΑΠΗ, ιατροί εργασίας, ιατροί σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ιατροί σε κοινωφελή νοσοκομεία, ιατροί πολυιατρείων σωμάτων ασφαλείας, και οι ιατροί του ΕΟΠΥΥ.

Οι νεοεισερχόμενοι ιατροί στην Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση ή ιατροί που έχουν άδεια λειτουργίας για το πρώτο ιατρείο τους από τον αρμόδιο ιατρικό σύλλογο από το 2011 και μετέπειτα, ιατροί που δεν ασκούσαν θεραπευτικό έργο κατά το 2013, ιατροί για τους οποίους αυξήθηκε ο αριθμός των επισκέψεων σε 400 ανά μήνα, δύναται να παίρνουν το μέσο όρο της ειδικότητας τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πόλεμος για τις τιμές στα φάρμακα! Συσκέψεις φωτιά στο υπ.Υγείας. Όλο το παρασκήνιο

Φεύγει δε …φεύγει ο Άδωνις! Οι φήμες και τα σενάρια για αποχώρηση

Άδωνις: «Γίνεται πάρτι με τις διαγνωστικές»! Έρχεται το μεγάλο κούρεμα

Στο…δρόμο οι διαθεσιμότητες για το ΠΕΔΥ του Άδωνι!