Στα κάγκελα οι φαρμακοποιοί για το delivery φαρμάκων! Τι λένε με επιστολή τους στο Βορίδη

  • Iatropedia
Απολύτως παράνομη θεωρούν την απόφαση Βορίδη οι φαρμακοποιοί να διανέμονται με delivery τα φάρμακα στα σπίτια των ασθενών.

Την έντονη αντίδρασή του εκφράζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος στην απόφαση του υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη να μεταφέρονται τα φάρμακα κατ οίκον των ασθενών που είναι βαριά πάσχοντες.

Οι φαρμακοποιοί με επιστολή τους στον υπουργό Υγείας μιλούν για παράνομη απόφαση που είναι απολύτως αντίθετη στο νόμο καθώς οι εταιρεία που τα διανέμει έχει στόχο το κέρδος.

Διαβάστε παρακάτω την επιστολή του Κώστα Λουράντου στον Μάκη Βορίδη.

Όπως θα έχετε ενημερωθεί από δημοσιεύματα των ΜΜΕ, εντύπων και ηλεκτρονικών η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΕΛΤΑ Α.Ε.» από την 6η Οκτωβρίου ξεκίνησε από το Κορωπί την πιλοτική εφαρμογή της παράδοσης φαρμάκων μέσω του τοπικού ταχυδρομείου. Σύμφωνα με τα εν λόγω δημοσιεύματα η ανώνυμη εταιρεία «ΕΛΤΑ ΑΕ» κατόπιν τηλεφωνικής παραγγελίας, θα αναλαμβάνει την εκτέλεση συνταγών και την παράδοσή τους στον χώρο επιλογής του πελάτη. Ως δε κόστος για την παράδοση των φαρμάκων στο σπίτι αναφέρεται το ποσό των τριών (3) ευρώ.

Η εν λόγω πρακτική αντιβαίνει τις διατάξεις της φαρμακευτικής νομοθεσίας και δη του άρθρου 4 παρ. του Ν. 1963/1991 που ορίζει ότι το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και χορηγείται δια χειρός φαρμακοποιού, καθώς και του άρθρου 14 του Κώδικα Φαρμακευτικής Δεοντολογίας που ορίζει ότι ο φαρμακοποιός οφείλει να παραδίδει αυτοπροσώπως τα φάρμακα στους αρρώστους ή στους οικείους τους. Είναι δε απολύτως παράνομη η διακίνηση και μεταφορά φαρμάκων εκτός φαρμακείου από τρίτους που δεν έχουν σχετική άδεια.

Το φάρμακο δεν είναι εμπόρευμα για να διακινείται από εταιρείες delivery, η δε εκτέλεση της συνταγής δεν είναι μια απλή, τυπική και διαδικαστική πράξη. Ο φαρμακοποιός ενημερώνει τον ασθενή για τις ενδείξεις – αντενδείξεις του χορηγούμενου φαρμάκου, για τη δοσολογία που έχει ορίσει ο θεράπων ιατρός, τον ρωτά δε για το ιστορικό της υγείας του για να διαπιστωθεί αν το χορηγούμενο φάρμακο είναι το ενδεδειγμένο.

Ποίος και με ποιες ειδικές γνώσεις θα επιτελέσει το ανωτέρω έργο; Ένας άσχετος με την φαρμακευτική επιστήμη. Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για τυχόν λάθος;

Σήμερα είναι η ανώνυμη εταιρεία «ΕΛΤΑ ΑΕ», εν συνεχεία ενδεχομένως μία άλλη ιδιωτική εταιρεία.

Οφείλουμε να σας δηλώσουμε με τον πλέον ξεκάθαρο και σαφή τρόπο, ότι ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ως κατά νόμον επιφορτισμένος για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, επουδενί πρόκειται να επιτρέψει να μετατραπεί το φάρμακο από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα διακινούμενο από τον οιονδήποτε άσχετο επί σκοπώ το κέρδος και να καταστεί βορά εμπορικής εκμετάλλευσης με προφανή κίνδυνο της δημόσιας υγείας.

Το delivery φαρμάκων, επί σκοπώ μάλιστα το κέρδος, είναι απολύτως παράνομο. Πόσω μάλλον όταν τίθενται τοιουτοτρόπως σοβαρά ζητήματα διαχείρισης των προσωπικών δεδομένων των ασφαλισμένων.

Η Πολιτεία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση διαθέτουν ήδη τις αναγκαίες υποδομές και θεσμούς για να διευκολυνθεί η πρόσβαση στο φάρμακο των ευπαθών εκείνων ομάδων που αδυνατούν να μεταβούν στο φαρμακείο για να προμηθευτούν το φάρμακό τους (πχ ΑΜΕΑ, ηλικιωμένοι). Και μάλιστα δίχως την παραμικρή οικονομική επιβάρυνσή τους…

Ο Π.Φ.Σ. έχει αποδείξει πολλάκις ότι συνδράμει ενεργά στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής με στόχο την προστασία των αδύναμων και ιδιαίτερα των ασθενών σε αυτή την δύσκολη συγκυρία. Πολλοί Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της χώρας έχουν οργανώσει ή συνεργάζονται με κοινωνικά φαρμακεία για τους οικονομικά αδύναμους και τους ανασφάλιστους, τηρώντας σε κάθε περίπτωση όλες τις προϋποθέσεις, χορήγησης, αποθήκευσης και διανομής φαρμάκων.

Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε εγγράφως, αν η ανωτέρω περιγραφόμενη «υπηρεσία» παράδοσης φαρμάκων κατ’ οίκον από ανώνυμες εταιρείες είναι σύννομη.

Γνωρίζοντας, κ. Υπουργέ και κ. Πρόεδρε, ότι είστε βαθύς γνώστες των ανωτέρω θεμάτων, είμαστε βέβαιοι ότι θα επιληφθείτε άμεσα.

Σας ευχαριστούμε προκαταβολικά για το ενδιαφέρον σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Διορθώνονται οι τιμές φαρμάκων! Ποια θα αλλάξει ο Βορίδης

Με νόμο στη…φόρα όλα τα «δωράκια» στους γιατρούς από φαρμακευτικές! Τι είπε ο Βορίδης

Γιατί πονούν οι Έλληνες; Χωρίς στήριξη και δομές οι χρονίως πάσχοντες

Μ. Βορίδης για Έμπολα:'' Δεν έχουμε ύποπτο κρούσμα στην Ελλάδα''! Έρχεται άσκηση ετοιμότητας