Στα δικαστήρια οι προμηθευτές για το «κούρεμα» των ομολόγων!

  • Iatropedia
Στο ΣτΕ προσφεύγουν οι προμηθεύτριες εταιρείες του κλάδου της Υγείας, με αίτημα την ακύρωση του κουρέματος από το PSI που έχουν υποστεί τα ομόλογα που τους είχαν δοθεί από την κυβέρνηση για αποπληρωμή των χρεών των νοσοκομείων.

Την πρώτη ομάδα αιτήσεων ακυρώσεως των ανταλλαγών των ομολόγων στο πλαίσιο του PSI, καταθέτουν σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) οι εταιρίες του κλάδου Υγείας, προμηθευτές ιατροτεχνολογικών υλικών και φαρμάκων.

Σύμφωνα με τις προμηθεύτριες εταιρείες, τα ομόλογα τους δόθηκαν αντί αμοιβής για όλα τα υλικά και φάρμακα που διέθεσαν στα δημόσια νοσοκομεία τη διετία 2008-2009. Όπως τονίζουν δεν τους παραχωρήθηκαν ούτε τόκοι καθυστέρησης, ούτε τόκοι επί των ομολόγων.

Έτσι όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι του κλάδου, ο κίνδυνος λουκέτων είναι πλέον ορατός με αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι να βρεθούν αντιμέτωποι με την ανεργία.

Το «κούρεμα» των ομολόγων μεταφράζεται σε οικονομική καταστροφή των εταιρειών του κλάδου, οι οποίες αδυνατούν να καλύψουν τις απαιτήσεις των τραπεζών, από τις οποίες δανείστηκαν για να συνεχίσουν να λειτουργούν αυτά τα δύο χρόνια που παρέμεναν απλήρωτες, αναφέρουν οι εκπρόσωποι των εταιρειών (ΠΑΣΥΠΟΥ).

Σύμφωνα με τα δικόγραφα που κατατίθενται στο ΣτΕ, η ένταξη των ομολόγων των επιχειρήσεων του κλάδου Υγείας στο PSI+ προσβάλλει ευθέως το δικαίωμα στην περιουσία τους, την αρχή της ισότητας στα δημόσια βάρη, αλλά και τη δημόσια Υγεία διότι είναι ορατός o κίνδυνος να δημιουργηθούν τεράστιες ελλείψεις στα νοσοκομεία εάν ο κλάδος καταστραφεί οικονομικά.

«Παραβιάζονται έτσι θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», επισημαίνουν οι προμηθευτές.

Η εξέταση των υποθέσεων αναμένεται να πραγματοποιηθεί κατά προτεραιότητα λόγω μείζονος σοβαρότητας.