Στα «άρματα» οι φαρμακοποιοί για το Ασφαλιστικό- Δεν σταματούν αν δεν ακυρωθεί η Υπουργική Απόφαση

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Το ασφαλιστικό είναι ένα θέμα που από τις αρχές του προηγουμένου χρόνου πρώτος ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ξεκίνησε να αντιδρά... Μάλιστα στις 25 Απριλίου 2016 προσκάλεσαν στα γραφεία τους σύσκεψη όλων των υγειονομικών φορέων. Μετά την συζήτηση συμφώνησαν τότε να δώσει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος το σχέδιο της προσφυγής και να γίνει κοινή κίνηση. Αυτό όμως δεν έγινε ποτέ παρά τις συνεχείς οχλήσεις των φαρμακοποιών...

Αρχής γενομένης τότε, και με πολλά ενδιάμεσα στάδια αντίδρασης, οι φαρμακοποιοί ζητούσαν συνεχώς την άμεση απόσυρση του προσχεδίου της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και την έναρξη διαλόγου από μηδενική βάση. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΦΣ αποφάσισε τότε τη συμμετοχή των φαρμακοποιών στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις που προγραμματίστηκαν από όλους τους φορείς και στις οποίες συμμετείχαν όλοι οι συνδικαλιστικοί φορείς και κλάδοι.

Και όχι μόνον αυτό αλλά κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλη Βλασταράκο, ο οποίος μετείχε σε συνεδρίαση της επιτροπής για το νομοσχέδιο. Ο κ. Βλασταράκος πληροφόρησε το Δ.Σ του ΠΦΣ, ότι συστήθηκε επιτροπή που θα εξετάσει τα προβλήματα που δημιουργούνται από το προσχέδιο. Στην επιτροπή αυτή συμμετείχε και ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κωνσταντίνος Λουράντος, με αναπληρωτή τον κ. Σεραφείμ Ζήκα.

Της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου προηγήθηκε συνάντηση του προέδρου και μελών του Δ.Σ. του ΠΦΣ με τον  υφυπουργό Εργασίας, Τάσο Πετρόπουλο. Ο κ. Λουράντος επισημαίνει ότι με βάση τις διατάξεις του προσχεδίου, η σύνδεση εισφορών με το εισόδημα οδηγεί τα φαρμακεία σε κλείσιμο. Τα φαρμακεία λόγω της φύσης των εργασιών τους, δηλαδή της συνεργασίας με τον ΕΟΠΥΥ, δεν γίνεται να φοροδιαφύγουν, γεγονός που αποτυπώνεται και στα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Ο υφυπουργός αναγνώρισε το πρόβλημα της σύνδεσης εισφορών με εισόδημα, υποσχέθηκε να επανεξεταστεί το θέμα και δεσμεύτηκε να καλέσει τον ΠΦΣ ξανά όταν θα έχει πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις ενδεχόμενες αλλαγές στο προσχέδιο.

 

 

Τελικά φτάσαμε στο 2017, και στις αρχές αυτής της εβδομάδας κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση ακυρώσεως του Π.Φ.Σ. κατά του ασφαλιστικού… Με την κρινόμενη αίτηση ο Π.Φ.Σ. αιτείται την ακύρωση της Υπουργικής Απόφασης με την οποία γίνεται ο προσδιορισμός της βάσης υπολογισμού ασφαλιστικών εισφορών αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών από 1.1.2017.

Τα νομικά ζητήματα που θέτει ο Π.Φ.Σ. είναι αν η προσβαλλόμενη κανονιστική απόφαση εκδόθηκε εντός των ορίων της νομοθετικής εξουσιοδότησης, αν είναι αντίθετη στο νόμο αλλά και στις συνταγματικές αρχές της επαγγελματικής ελευθερίας, της ισότητας και της αναλογικότητας, αποστερώντας εν τοις πράγμασι τους αυτοαπασχολούμενους φαρμακοποιούς από τη δυνατότητα πρόσβασης στο επάγγελμα του φαρμακοποιού, κατά τρόπο που θίγει επίσης τη συνταγματικά επιβεβλημένη προστασία της δημόσιας υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης και το συνταγματικά κατοχυρωμένο ελάχιστο αξιοπρεπούς διαβίωσης, όπως επίσης την προστασία της περιουσίας σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Και αναφέρουν με νόημα: «Η ακύρωση της προσβαλλόμενης Υπουργικής Αποφάσεως αποτελεί ζήτημα ζωής ή θανάτου του ελληνικού φαρμακείου, καθώς αν οι διατάξεις αυτές εφαρμοστούν θα οδηγήσουν σε κλείσιμο την πλειοψηφία των φαρμακείων σε λιγότερο από ένα χρόνο από σήμερα. Είμαστε δε βέβαιοι ότι οι Έλληνες Δικαστές θα αναγνωρίσουν την βασιμότητα των προβαλλόμενων λόγων ακυρώσεως και θα ματαιώσουν τα σχέδια για την καταστροφή των φαρμακοποιών και των επιστημόνων – ελεύθερων επαγγελματιών εν γένει».