Σπάνιο περιστατικό περικαρδίτιδας αντιμετωπίστηκε με επιτυχία στο «Αγία Σοφία»

  • Iatropedia
Κοριτσάκι ηλικίας 4 ετών μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή του ΕΚΑΒ εσπευσμένα από την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Ηράκλειο Κρήτης, στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γ.Ν.Παίδων "Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ" και αντιμετωπίστηκε επιτυχώς το οξύ πρόβλημα που έθετε σε κίνδυνο την ζωή του. Μάλιστα η ανταπόκριση του παιδιού ήταν άμεση και το 1ο κρίσιμο 24ωρο παρήλθε με επιτυχία δίδοντας αισιόδοξα μηνύματα στους θεράποντες γιατρούς πως όλα θα εξελιχθούν ομαλά. Πρόκειται για σπάνιο περιστατικό που αντιμετωπίστηκε με μεγάλη επιτυχία από ένα τμήμα που έχει δεχτεί στο παρελθόν αρνητική "διαφήμιση".

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Το παιδί νοσηλευόταν διασωληνωμένο με ινότροπη υποστήριξη της καρδιακής του λειτουργίας λόγω συστηματικής λοίμωξης, σηψαιμίας που προήλθε από οστεομυελίτιδα του κάτω άκρου.

Το πρόβλημα ξεκίνησε με αιφνίδιο πόνο στο κάτω δεξί άκρο που αντιμετωπίστηκε αρχικά με αναλγητικά, σε λίγες ώρες προστέθηκε και πυρετός και το παιδί μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Κρήτης όπου υπήρξε ραγδαία επιδείνωση της υγείας του που κατέληξε σε εσπευσμένη μεταφορά του στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Η εν λόγω κατάσταση (σηψαιμία ) προκάλεσε συμπιεστική περικαρδίτιδα (η καρδιά δεν μπορεί να γεμίσει ώστε να εξωθεί τον φυσιολογικό όγκο αίματος) κατάσταση πού οδηγεί σε σύντομο χρονικό διάστημα σε σημαντικού βαθμού καρδιακή ανεπάρκεια με συνεπακόλουθα την συλλογή υγρού στους πνεύμονες, στην κοιλία του και σε έκπτωση της νεφρικής του λειτουργίας.

Το παιδί με τα παραπάνω προβλήματα χειρουργήθηκε επειγόντως στο καρδιοχειρουργικό τμήμα του Γ.Ν. Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» από τον κ. Αντώνη Κουρτέση και του έγινε χειρουργικός καθαρισμός των πολλαπλών ψευδομεμβρανών από το περικάρδιο και αφαίρεση σημαντικού τμήματος του φλεγμονώδους περικαρδίου.