Σουίτες …αντιδράσεων

  • Iatropedia
Αντιδρούν οι νοσοκομειακοί γιατροί στην πρόθεση του Ανδρέα Λοβέρδου να συνάψει συμβάσεις με ασφαλιστικές εταιρείες ώστε να αξιοποιούν κρεβάτια στο ΕΣΥ για τους πελάτες τους.

Την έντονη αντίδρασή τους εκφράζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί στην απόφαση της κυβέρνησης να συνάψει συμβάσεις με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες προκειμένου να αξιοποιούν κρεβάτια στα δημόσια νοσοκομεία.

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε και επίσημα ότι αύριο Τρίτη θα υπογράψει τις πρώτες συμβάσεις με ασφαλιστικές ώστε να παραχωρηθούν τα πρώτα 560 κρεβάτια όπου θα μπορούν να νοσηλεύονται οι πελάτες με συμβόλαια σε «ειδικές θέσεις» των νοσοκομείων όπως έχουν ονομασθεί. Οι εταιρείες αναμένεται να μισθώνουν κυρίως τις σουίτες και τα μονόκλινα ενώ οι ασθενείς-πελάτες τους θα απολαμβάνουν ένα ειδικό καθεστώς πολυτελούς φιλοξενίας.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί μέσω του προέδρου τους Δημήτρη Βαρνάβα (ΟΕΝΓΕ) επισημαίνουν ότι η ενέργεια αυτή θα λειτουργήσει καταστροφικά για τα δημόσια νοσοκομεία καθώς οι εταιρείες θα χρηματοδοτούνται ουσιαστικά μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Γι αυτό και ζητούν να αποσυρθεί άμεσα η απόφαση αυτή ώστε να μη δημιουργηθούν και ασθενείς δύο ταχυτήτων.

Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο πρόεδρος των γιατρών: «Θεωρούμε πως πρόκειται για σκανδαλώδη πράξη και καλούμε τον κ. Λοβέρδο να ακυρώσει τη συνάντηση με τις ασφαλιστικές εταιρείες καθώς και την υπογραφή αυτής της επονείδιστης σύμβασης.

Οι λόγοι είναι: Τα δημόσια Νοσοκομεία φτιάχτηκαν και λειτουργούν με χρήματα όλων των ελλήνων προκειμένου να παρέχουν ισότιμα υπηρεσίες σε κάθε πολίτη που τις έχει ανάγκη. Δεν είναι δυνατόν ένα δημόσιο αγαθό να παρέχεται από ένα δημόσιο φορέα με διαφορετικά μέτρα και σταθμά, άλλα για τους εύπορους κι άλλα για τους φτωχούς πολίτες. Οι πελάτες των ασφαλιστικών εταιρειών θ΄ απολαμβάνουν νοσηλεία σε μονόκλινους θαλάμους, με ειδικές ανέσεις, ειδικό φαγητό και ειδική περιποίηση, προκαλώντας βάναυσα τους υπόλοιπους ασθενείς που νοσηλεύονται σε τρίκλινους και πεντάκλινους θαλάμους ή ακόμη χειρότερα στα ράντζα των διαδρόμων». Ο κ.Βαρνάβας αναφέρεται όμως και στις εισπράξεις λέγοντας: «Σύμφωνα με τις πληροφορίες το νοσήλιο που θα καταβάλουν οι ασφαλιστικές εταιρείες θα είναι 20% προσαυξημένο σε σχέση με το κοινό νοσήλιο. Τούτο μπορεί να φαίνεται εκ πρώτης όψεως ελκυστικό, στην πραγματικότητα όμως είναι καταστροφικό. Σημαίνει ότι ο κρατικός προϋπολογισμός θα επιχορηγεί τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες!

Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στο εξής απλό γεγονός: οι σημερινές τιμές νοσηλίων υπολείπονται κατά πολύ του πραγματικού κόστους και δεν λαμβάνουν σχεδόν καθόλου υπόψη τους το κόστος μισθοδοσίας και υπερωριακής απασχόλησης των γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών εργαζομένων, το οποίο ανέρχεται στο 60% του κόστους νοσηλείας και καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό».