Σωτήρης Μπερσίμης: Έχω δεμένα χέρια- Όλα για τις συμβάσεις καθορίζονται από την Υπουργική Απόφαση

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Την άμεση απόσυρση της "απαξιωτικής πρόσκλησης ενδιαφέροντος για τη σύμβαση των οικογενειακών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ", ζήτησε το ΔΣ του ΙΣΑ, από τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρη Μπερσίμη ο οποίος επισκέφτηκε τα γραφεία τους στους Αμπελόκηπους. "Μπαρούτι" όμως μύρισε το κλίμα και στην ΙΣΠ όπου μετέβη στη συνέχεια ο κ. Μπερσίμης... Αλλά ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος!

 

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, διευκρίνισε ότι οι όροι εργασίας και οι οικονομικές απολαβές που προβλέπονται στη σύμβαση, προσδιορίζονται επακριβώς  από τη σχετική Υπουργική Απόφαση , η οποία δεν  αφήνει  περιθώριο ευελιξίας στο Φορέα.

Το  ΔΣ του ΙΣΑ διευκρίνισε ότι εμμένει στην απόφασή του σύμφωνα με την οποία οι παρούσες συμβάσεις, με τις προϋποθέσεις που έχουν ανακοινωθεί, είναι απαξιωτικές για το ιατρικό λειτούργημα. Στην ουσία απομένει ένα 10%-20% της αμοιβής του γιατρού -που δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ -για να καλύψει τα λειτουργικά του έξοδα.

Χωρίς όρους και προϋποθέσεις

Επιπρόσθετα είναι απαράδεκτο το γεγονός, ότι δεν έχουν δημοσιοποιηθεί οι όροι και οι προϋποθέσεις της σύμβασης και οι  γιατροί καλούνται να επιλέξουν ένα αδιευκρίνιστο πεδίο εργασίας.

Επίσης εγκλωβίζει τον ασθενή, στερώντας του, το πρωταρχικό δημοκρατικό δικαίωμα της επιλογής του θεράποντα γιατρού και εξαναγκάζοντάς τον να καλυφθεί από  ένα φθηνό ανεπαρκές και κατώτερης ποιότητας σύστημα υγείας.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, σχολιάζοντας το θέμα τόνισε τα εξής:

«Οι όροι των συμβάσεων που καθορίζονται από την σχετική υπουργική απόφαση είναι κατάπτυστοι και αποτελούν προσβολή για τον ιατρικό κόσμο. Καλούμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας που έχει αποφασίσει τους απαξιωτικούς και απαράδεκτους αυτούς όρους, προσυπογράφοντας την επαγγελματική και οικονομική εξαθλίωση των γιατρών να την αποσύρει εδώ και τώρα. Καλούμε τον ιατρικό κόσμο να γυρίσει την πλάτη και να μη συμμετέχει στην προσπάθεια  απαξίωσης και περαιτέρω φτωχοποίησής του».

Παρόμοια η κατάσταση και στον Πειραιά

Μετά τη συνάντηση στον ΙΣΑ, ο κ. Μπερσίμης μετέβη στον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά (ΙΣΠ) για παρόμοια σύσκεψη παρουσία δεκάδων γιατρών της πόλης που αγωνιούν για τις συμβάσεις.

Σε ό,τι αφορά το το 15λεπτο για την κάθε εξέταση, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ διευκρίνισε ότι δεν πρέπει να απασχολεί τους γιατρούς καθώς τίθεται ενδεικτικά και όχι για να τηρηθεί με αυστηρούς όρους. καθησυχαστικός ήταν επίσης ο κ. Μπερσίμης σχετικά με τις άδειες των γιατρών αυτών καθώς απάντησε σε σχετικό ερώτημα ότι δεν θα χρειάζεται να λαμβάνει άδεια από τον ΕΟΠΥΥ.

Διαβάστε παρακάτω τις απαντήσεις του κ. Μπερσίμη σε ερωτήματα των γιατρών στην Αθήνα:

Η τοποθέτηση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη, στα ερωτήματα που έθεσε ο ΙΣΑ :
1. Αναφορικά με τις συμβάσεις των υπολοίπων ειδικοτήτων ,πλην των οικογενειακών γιατρών διευκρίνισε ότι θα είναι συλλογικές ,υπό την αιγίδα του ΠΙΣ και των κατά τόπους Ιατρικών Συλλόγων αφού προηγηθεί διαβούλευση, με τους συλλογικούς φορείς των ιατρών.

2. Σχετικά με τις κατ οίκον επισκέψεις των οικογενειακών γιατρών επιφυλάχθηκε να απαντήσει και διευκρίνισε ότι το θέμα θα επανεξεταστεί.

3. Η σύμβαση των οικογενειακών ιατρών θα είναι σύμβαση έργου και ο γιατρός θα υποχρεούται να εκδίδει τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών και θα υπόκειται στις νόμιμες κρατήσεις.

4.Ο ΕΦΚΑ που αναλογεί στις αμοιβές των οικογενειακών ιατρών θα αποδίδεται από τους ίδιους τους ιατρούς.

5. Οι γιατροί θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν άδεια, δηλώνοντάς το στο Φορέα και αναπληρώνοντας τις ώρες τους.

6. Δεν προβλέπεται οικονομικό κίνητρο για παραπάνω ώρες εργασίας πέρα των 24 ωρών, με οροφή αμοιβής τα 2.000 ευρώ και για 2.250 ασθενείς, ανάλογα με το ηλικιακό όριο των ασθενών.

7.Η πρόσκληση ενδιαφέροντες είναι βάση του Νόμου 4486/17, στον οποίο προβλέπονται οι όροι των
συμβάσεων και το ύψος των αμοιβών.