SOS: Πέντε ασυμπτωματικές ασθένειες που σκοτώνουν χωρίς προειδοποίηση

  • Iatropedia
Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι μια σχεδόν τέλεια μηχανή, την οποία μελετάμε εδώ και αιώνες και παρόλα αυτά εξακολουθεί να μας εκπλήσσει, πότε θετικά και πότε αρνητικά.

Για κάθε ιστορία κάποιας “θαυματουργής” ίασης από σοβαρή ασθένεια, μπορούμε να βρούμε και μια αντίστοιχη ιστορία ενός ατόμου που θα έχει πεθάνει, ή θα έχει ασθενήσει πολύ σοβαρά και χωρίς καμία δυνατότητα ίασης, εντελώς ξαφνικά και χωρίς κανένα προειδοποιητικό σημάδι.

Υπάρχουν πολλές σοβαρές ασθένειες που δεν εκδηλώνουν πάντοτε συμπτώματα, παρά “φωλιάζουν” στον οργανισμό και “χτυπούν” σε ανυποψίαστο χρόνο.

Ηπατίτιδα C που οδηγεί σε ηπατοκυτταρικό καρκίνο ή/και κίρρωση του ήπατος

Η χρόνια ηπατίτιδα C είναι ένας από τους πιθανούς παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση ηπατοκυτταρικού καρκίνου. Έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα με ηπατίτιδα C είναι 17 φορές πιο πιθανό να εκδηλώσουν αυτό το είδος καρκίνου. Επίσης, η ηπατίτιδα C αυξάνει επίσης τον κίνδυνο ίνωσης και (εν τέλει) κίρρωσης του ήπατος. Το κακό είναι ότι η διάγνωση της ηπατίτιδας C μπορεί να γίνει με συγκεκριμένη εξέταση αίματος, την οποία πολλοί άνθρωποι δεν ζητούν, επειδή δεν έχουν κάποιο άλλο σύμπτωμα και δεν γνωρίζουν ότι είναι φορείς της ασθένειας.

Άνδρες που είναι φορείς του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων, τον μεταδίδουν στις γυναίκες και προκαλείται καρκίνος του τραχήλου της μήτρας

Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων μπορεί να προσβάλλει τόσο τους άνδρες, όσο και τις γυναίκες, αλλά πολλές φορές να παραμένει ασυμπτωματικός. Είναι επίσης γνωστό ότι αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και γι' αυτό οι γυναίκες κάνουν τακτικά εξετάσεις για αυτό. Αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο και με τους άνδρες, στους οποίους αν δεν εκδηλωθεί με κάποια εμφανή σημάδια (πχ κονδυλώματα, σπυράκια κλπ) είναι πιθανό να παραμένει “εν υπνώσει” στον οργανισμό τους. Έτσι οι άνδρες είναι φορείς και δεν το γνωρίζουν. Με την σεξουαλική επαφή μπορεί να το μεταδώσουν σε πολλές γυναίκες.

Το βακτηρίδιο e.coli μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του στομάχου ή του εντέρου

Το επικίνδυνο βακτήριο “Escherichia coli” (e.coli) συναντάται στον οργανισμό της πλειοψηφίας των ανθρώπων, αφού αποτελεί σε πολλές περιπτώσεις μέρος του μικροβιώματος του εντερικού συστήματος. Δεν προκαλεί άμεσα συμπτώματα και μπορεί να παραμένει “ανενεργό” για πάρα πολλά χρόνια. Σύμφωνα, όμως, με έρευνες σε ΗΠΑ και Ην. Βασίλειο, το βακτήριο του e.coli μπορεί να ευθύνεται για αρκετούς καρκίνους του στομάχου ή του εντέρου, επειδή παράγει μια ουσία που αλλοιώνει το DNA.

Σπίλοι (ελιές) στο δέρμα που οδηγούν σε καρκίνο του δέρματος

Πολλές φορές στο παρελθόν έχουμε τονίσει την σημασία του να προσέχει κανείς την όψη και τις πιθανές αλλαγές στις ελιές στην επιδερμίδα του, προκειμένου να εντοπίσει εγκαίρως εκείνες που μπορεί να προκαρκινικές και άρα να υπάρχει πιθανότητα να εξελιχθούν σε μελάνωμα και καρκίνο του δέρματος. Οι άτυποι σπίλοι, ακόμα και αν δεν είναι καρκινικοί, αυξάνουν την πιθανότητα εκδήλωσης μελανώματος σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό τέτοιου είδους καρκίνου. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, οι άνθρωποι που έχουν έναν (1) άτυπο σπίλο στο σώμα τους, είναι δύο φορές πιο πιθανό να εκδηλώσουν καρκίνο του δέρματος, ενώ όσοι έχουν δέκα (10) άτυπους σπίλους και πάνω, είναι 14 φορές πιο πιθανό να πάθουν το ίδιο.

Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής που οδηγεί σε πνευμονική εμβολή ή/και έμφραγμα του μυοκαρδίου

Τα ανευρύσματα είναι διογκώσεις/εξογκώματα που δημιουργούνται σε αδύνατες περιοχές του τοιχώματος ενός αγγείου ή/ και αρτηρίας. Όταν αυτό συμβαίνει την κοιλιακή αορτή, τότε ο κίνδυνος είναι μεγάλος για έμφραγμα ή πνευμονική εμβολή. Αλλά ένα ανεύρυσμα δεν παρουσιάζει πάντοτε εμφανή συμπτώματα και γίνεται αντιληπτό μόνο όταν πλέον έχει επέλθει η ρήξη του, οπότε και είναι ήδη αργά. Ο θρόμβος μέσα στο ανεύρυσμα ταξιδεύει γρήγορα προς την καρδιά ή τους πνεύμονες, όπου και προκαλεί απόφραξη σε κάποιο σημείο, με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται έμφραγμα του μυοκαρδίου ή οξεία πνευμονική εμβολή.

http://www.medscape.org/

http://www.cdc.gov/

http://www.dailymail.co.uk/

http://vascularcures.org/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δείτε τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε!

Κρίση πανικού ή καρδιακό επεισόδιο; Τι κάνουμε σε κάθε περίπτωση