SOS εκπέμπουν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου για την διαχείριση των προσφύγων

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Να βρεθεί άμεσα λύση στην επέκταση των συμβάσεων των γιατρών αλλά και δεκάδων άλλων επαγγελματιών, οι οποίοι προσφέρουν παροχές πρώτης ανάγκης στις τοπικές Αρχές για να διαχειριστούν το προσφυγικό ζήτημα, είναι απολύτως αναγκαίο τις μέρες αυτές! Οι συμβάσεις λήγουν το Νοέμβριο και όπως δηλώνουν παράγοντες από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, αν λείψουν έστω και για μέρα -για παράδειγμα- οι μεταφραστές (Σύριων, Αφγανών κ.ά.) θα υπάρξει χάος...

Όπως ανακοινώθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, «σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), με τη συμμετοχή της διοίκησης του ΕΚΕΠΥ, της Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου, Χριστιάνας Καλογήρου, εκπροσώπου του υπουργού Υγείας, της αναπληρώτριας διοικήτριας της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων των νησιών Λέσβου, Χίου, Σάμου και Κω, εκπροσώπων του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ του υπουργείου Υγείας.

Στη σύσκεψη συνομολογήθηκε ότι ο αυξημένος αριθμός των προσφύγων/μεταναστών  στα νησιά του Αιγαίου έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στις οικείες  δομές Υγείας, οι οποίες ήδη αντιμετώπιζαν προβλήματα υποστελέχωσης που επιδεινώθηκαν λόγω του προσφυγικού. Συζητήθηκαν διεξοδικά οι δυνατότητες ενίσχυσης των δομών και των υγειονομικών σχηματισμών με το αναγκαίο προσωπικό που μπορεί να διατεθεί είτε μέσω Ευρωπαϊκών προγραμμάτων είτε με την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού».

Όλα αυτά καλά, αλλά το ρεπορτάζ του Iatropedia.gr αποκάλυψε ότι αν δεν βρεθεί άμεσα η λύση και καθυστερήσουν να φτάσουν νέοι εργαζόμενοι στα νησιά ή δεν παραμείνουν οι ίδιοι ως έχουν, θα αντιμετωπίσουμε τεράστια προβλήματα τα οποία θα έρθουν να προστεθούν στα ήδη συσσωρευμένα. Και αρκεί μόνο μία σταγόνα για να ξεχειλίσει το ποτήρι της αντοχής προσφύγων, και Ελλήνων επαγγελματιών που προσπαθούν να τους βοηθήσουν…

Είναι λοιπόν απαραίτητο μέσα σε αυτήν την εβδομάδα και το αργότερο μέσα την επόμενη, να λυθεί το πρόβλημα όχι μόνο με τους γιατρούς (κυρίως ντόπιους ιδιώτες που λαμβάνουν πρόσθετο επιμίσθιο για να κάνουν πρωινές βάρδιες στα νοσοκομεία ειδικά για την διαχείριση των προσφύγων), αλλά και ψυχολόγων, μεταφραστών, κοινωνικών λειτουργών και άλλων απαραίτητων ειδικοτήτων υποστήριξης των ανθρώπων αυτών. Είτε δώσουν ολιγόμηνη παράταση, είτε βρουν κονδύλια από άλλες πηγές, είτε βάλουν επικουρικούς, ό,τι κι αν επιλέξουν από την κυβέρνηση δεν έχει κανένα νόημα να το κάνουν αν εν τω μεταξύ μείνουν τα νησιά έστω και μια μέρα χωρίς βοήθεια αφού λήξουν οι συμβάσεις το Νοέμβριο!

Υπενθυμίζεται ότι υλοποιείται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου πρόγραμμα χρηματοδότησης  ύψους 3,2 εκατ. ευρώ μέσω του Έκτακτου Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας της DG HOME το οποίο προέβλεπε την ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας (Νοσοκομεία, ΠΕΔΥ, ΕΚΑΒ) με 141 συμβασιούχους ποικίλων ειδικοτήτων.