Σοκ στην Ευρώπη: Ινδική εταιρεία πιστοποίησης παραποιούσε στοιχεία για γενόσημα φάρμακα

  • Iatropedia
Μέχρι και 700 γενόσημα (μη ελληνικών εταιρειών) ίσως δούμε να αποσύρονται από την ευρωπαϊκή αγορά μετά την αποκάλυψη ότι η εταιρεία που τα πιστοποιούσε, άλλαζε τα δεδομένα στις αναφορές της.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Ο EMA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ζήτησε το Σάββατο να ανασταλεί η πώληση γενόσημων φαρμάκων η ασφάλεια των οποίων πιστοποιείται από ινδική εταιρεία η οποία δεν έδινε αληθινά στοιχεία. Η σύσταση του ΕΜΑ ήρθε μετά από μια συνηθισμένη επιθεώρηση που αποκάλυψε ότι η εταιρεία GVK Biosciences εκπονούσε τις μελέτες με αδιαφανή τρόπο ενώ τονίζει ότι η απόφαση για απόσυρση των φαρμάκων αυτών δεν αφορά την αποτελεσματικότητα ή την ασφάλειά τους αλλά τον τρόπο πιστοποίησής τους. Με την απόφαση αυτή πάντως ίσως να δούμε απόσυρση μέχρι και 700 γενοσήμων από την ευρωπαϊκή αγορά.

Η πρόταση θα σταλεί άμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα λάβει την τελική απόφαση για την κυκλοφορία ή μη των φαρμάκων αυτών στην ΕΕ. Στη Γαλλία ο ANSM (Γαλλικός Οργανισμός Φαρμάκων) έχει διακόψει απο τον Δεκέμβριο την πώληση 25 γενόσημων ενώ σήμερα απαγόρευσε άλλα οκτώ. Σύμφωνα με τη λίστα που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΜΑ, στην Ελλάδα κυκλοφορούν τα: Esomeprazole/Generics, Desloratadine/Sieger, Savandra/ Abbott, Desloratadine/Genepharm και Donepezil/Generics.