ΣΟΚ: Πόσοι είναι οι παχύσαρκοι παγκοσμίως; Εμπρός, πείτε ένα νούμερο…

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
παχύσαρκοι
Καμπανάκι για την δημόσια υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο έκρουσε δημοσίευση έρευνας στην έγκυρη ιατρική επιθεώρηση The Lancet, η οποία αναφέρει ότι, πλέον, στον πλανήτη μας οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι άνθρωποι είναι περισσότεροι από ποτέ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με νέα έρευνα, περίπου 641 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, ανήκουν στην κατηγορία των παχύσαρκων, ενώ γενικά οι υπέρβαροι άνθρωποι ξεπερνούν σε πλήθος τους αδύνατους!

Η αναπάντεχη αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας τα τελευταία 40 χρόνια, σημαίνει ο αριθμός των ατόμων με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) πάνω από 30 έχει αυξηθεί από 105 εκατομμύρια το 1975 στα 641 εκατομμύρια το 2014. Πλέον, περισσότεροι από 1 στους 10 άντρες και 1 στις 7 γυναίκες είναι παχύσαρκοι.

Ο ΔΜΣ υπολογίζεται διαιρώντας το βάρος ενός ατόμου σε κιλά με το ύψος του σε μέτρα στο τετράγωνο και αποτελεί ένδειξη για το αν ένα άτομο είναι εντός των ορίων του υγιούς σωματικού βάρους. Ένας ΔΜΣ πάνω από 25 δείχνει ότι το άτομο υπέρβαρο, πάνω από 30 ότι είναι παχύσαρκο και πάνω από 40 ότι είναι “παθολογικά παχύσαρκο” και διατρέχει μεγάλο κίνδυνο η υγεία του.

>>>Υπολογίστε ΕΔΩ τον δικό σας ΔΜΣ με το μοναδικό online εργαλείο του Iatropedia.gr<<< 

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές, και το υπερβολικά χαμηλό σωματικό βάρος παραμένει σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας στις φτωχότερες περιοχές του κόσμου. Η αύξηση των παγκόσμιων τάσεων της παχυσαρκίας δεν πρέπει να επισκιάσει το πρόβλημα πολλών ανθρώπων να υποσιτίζονται καθημερινά.

Στη Νότια Ασία, για παράδειγμα, σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού είναι λιποβαρές. Στην Κεντρική και Ανατολική Αφρική, περίπου το 12% των γυναικών και το 15% των ανδρών είναι λιποβαρές.

Στην μελέτη, που δημοσιεύθηκε χθες, συμμετείχαν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και περισσότεροι από 700 ερευνητές σε όλο τον κόσμο. Ανέλυσαν στοιχεία σχετικά με το βάρος και το ύψος από σχεδόν 20 εκατομμύρια ενήλικες από 186 χώρες.

Διαπίστωσαν, ότι, κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, ο μέσος όρος ΔΜΣ των αντρών αυξήθηκε στο 24,2 από 21,7 και στις γυναίκες αυξήθηκε στο 24,4 από 22,1.

Αυτό είναι ισοδύναμο με το να πει κανείς ότι ο κάθε άνθρωπος στον πλανήτη γίνεται κατά μέσο όρο 1,5 κιλά βαρύτερος κάθε δεκαετία! Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι, εάν συνεχιστούν αυτές οι παγκόσμιες τάσεις, το 18% των ανδρών και το 21% των γυναικών θα είναι παχύσαρκοι μέχρι το 2025.

Στην Ελλάδα ο μέσος ΔΜΣ για τους άνδρες είναι σήμερα περίπου 27,4 εμφανίζοντας συνεχή αύξηση, καθώς το 1975 ήταν 24,9 και το 1985 ήταν 25,7 και το 1995 ήταν 26,4 και το 2005 είχε φθάσει το 27. Στις Ελληνίδες υπάρχει ανάλογη διαχρονική αύξηση του μέσου ΔΜΣ από 25,6 το 1975 στο 26,1 το 1985 και στο 26,4 το 1995 και στο 26,9 το 2005 και, τελικά, στο 27,1 το 2014.

Άλλα βασικά συμπεράσματα της μελέτης ήταν ότι:

  • Οι Ιάπωνες ενήλικες έχουν τον χαμηλότερο ΔΜΣ όλων των χωρών υψηλού εισοδήματος, ενώ οι Αμερικανοί τον υψηλότερο.
  • Οι περισσότεροι παχύσαρκοι άνδρες και γυναίκες ζουν σήμερα στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα.
  • Ο χαμηλότερος μέσος όρος ΔΜΣ στην Ευρώπη ήταν μεταξύ των γυναικών της Ελβετίας και των ανδρών της Βοσνίας.
  • Η νοσογόνος παχυσαρκία, όπου το βάρος ενός ατόμου παρεμβαίνει σε βασικές φυσικές λειτουργίες, όπως η αναπνοή και το περπάτημα, τώρα επηρεάζει περίπου το 1% των ανδρών και το 2% των γυναικών. Συνολικά, 55 εκατομμύρια ενήλικες παγκοσμίως είναι παθολογικά παχύσαρκοι.

http://in.reuters.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δείκτης Μάζας Σώματος: Πότε λέει “ψέμματα” για την υγεία σας – Υπολογισμός

Καρδιά: Ποια 7 επαγγέλματα εμπεριέχουν μεγάλο κίνδυνο υγείας – Ανήκετε σε αυτά;

Ιδανικό βάρος: Πόσα κιλά πρέπει να είστε ανάλογα με το ύψος σας

Βαριατρική επέμβαση: Δύο τεράστια, απρόσμενα οφέλη – Μεγάλη έρευνα