Σκλήρυνση κατά πλάκας: αιτία συμπτώματα και θεραπεία

  • Iatropedia
Η σκλήρυνση κατά πλάκας (MS) είναι μία αυτοάνοση νόσος στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται στον εγκέφαλο και στο νωτιαίο μυελό με συνέπεια να βλάπτει τη μυελίνη, μια ουσία που περιβάλλει τα νεύρα.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας υπολογίζεται ότι επηρεάζει 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Οι περισσότεροι άνθρωποι διαγιγνώσκονται μεταξύ των ηλικιών 20 έως 50, αν και μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε νεαρά παιδιά και τους ηλικιωμένους. Είναι τρεις φορές πιο συχνή στις γυναίκες παρά στους άνδρες.

Τι προκαλεί τη σκλήρυνση κατά πλάκας;

Η ακριβής αιτία της σκλήρυνσης κατά πλάκας είναι άγνωστη, αλλά πιστεύεται ότι οποιοσδήποτε συνδυασμός των ανοσολογικών, περιβαλλοντικών, μολυσματικών, ή γενετικών παραγόντων. Οι ερευνητές, εξετάζουν τον πιθανό ρόλο των ιών στην αιτία της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Είναι κληρονομική;

Η σκλήρυνση κατά πλάκας δεν είναι κληρονομική, αλλά πιστεύεται ότι ρόλο παίζουν κάποια γονίδια. Έχοντας ένα συγγενή πρώτου βαθμού (γονέα, αδελφό) αυξάνεται ο κίνδυνος έως και 5%.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας μπορεί να είναι μονά ή πολλαπλά και μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά. Αυτά περιλαμβάνουν:

Κούραση

Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα

Αδυναμία

Ζάλη ή ίλιγγο

Πώς εντοπίζεται;

Συχνά διαγιγνώσκεται με μια διαδικασία αποκλεισμού – δηλαδή, αποκλείοντας άλλες νευρολογικές ασθένειες. Οι εξετάσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

Ηλεκτροφυσιολογικές

Εξέταση του εγκεφαλονωτιαίο υγρού

Μαγνητική

Εξετάσεις αίματος.

Η θεραπεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας περιλαμβάνει κυρίως φαρμακευτική αντιμετώπιση.

πηγή: www.emedicinehealth.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πως χτυπά η σκλήρυνση κατά πλάκας τους ενήλικες

«Σαρώνει» η σκλήρυνση κατά πλάκας και στη χώρας μας! Τι φταίει