Σκασμένες φτέρνες: Η καλύτερη μέθοδος για να τις “σβήσετε”

  • Iatropedia
Οι “σκασμένες φτέρνες”, που εμφανίζουν ρωγμές και σημάδια, είναι ένα πολύ κοινό πρόβλημα, το οποίο, μάλιστα, μπορεί να κυμαίνεται σε σοβαρότητα από ένα απλό θέμα αισθητικής μέχρι ένα οδυνηρό πρόβλημα.

Εκτός από το ξηρό, πιο παχύ δέρμα, το πρόβλημα μπορεί να συνοδεύεται από συμπτώματα όπως ερυθρότητα, φαγούρα, φλεγμονή και ξεφλούδισμα της επιδερμίδας. Αν πάρετε τις κατάλληλες προφυλάξεις αμέσως μπορεί να αποτρέψετε τις ρωγμές από να εμβαθύνουν και να σας προκαλέσουν αιμορραγία και πόνο.

Μερικές από τις αιτίες που, ίσως, έχετε σκασμένες φτέρνες είναι ο ξηρός αέρας, η έλλειψη υγρασίας, η ακατάλληλη φροντίδα των ποδιών, η ανθυγιεινή διατροφή, η γήρανση, η παρατεταμένη ορθοστασία σε σκληρά δάπεδα και το να φοράτε λάθος τύπο υποδημάτων. Παθήσεις όπως το έκζεμα, η ψωρίαση, οι κάλοι, ο διαβήτης και η νόσος του θυρεοειδούς μπορεί επίσης να συμβάλλουν στο πρόβλημα.

Υπάρχουν αρκετές θεραπείες για τις σκασμένες φτέρνες, αλλά η πιο αξιόπιστη θεωρείται από πολλούς εκείνη με το ελαιόλαδο:

Μια ποικιλία από φυτικά έλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία και την πρόληψη του φαινομένου της σκασμένης φτέρνας. Ελαιόλαδο, σησαμέλαιο, έλαιο καρύδας ή οποιοδήποτε άλλο υδρογονωμένο φυτικό έλαιο θα λειτουργήσει μια χαρά για εσάς, ωστόσο το ελαιόλαδο θεωρείται το καλύτερο.

Για καλύτερα αποτελέσματα, χρησιμοποιήστε αυτήν τη μέθοδο πριν πάτε για ύπνο, για να επιτρέψετε στο έλαιο να διεισδύσει πλήρως στο δέρμα σας.

-Πρώτα μουλιάστε τα πόδια σας με νερό και σαπούνι και τρίψτε τα με μια ελαφρόπετρα.

-Πλύνετε τα πόδια σας και στη συνέχεια στεγνώνεστε τα καλά

-Εφαρμόστε “απλόχερα” το ελαιόλαδο στις φτέρνες και τα πέλματα σας

-Φορέστε ένα ζευγάρι καθαρές κάλτσες και αφήστε τις όλη τη νύχτα, ενώ κοιμάστε. Το πρωί, οι φτέρνες σας θα είναι αισθητά πιο απαλές (αν και οι κάλτσες σας θα χρειάζονται σίγουρα πλύσιμο!).

-Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία για μερικές ημέρες έως ότου οι ρωγμές στις φτέρνες σας φύγουν τελείως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτό είναι το καλύτερο γιατροσόφι για το “πόδι του αθλητή”

Ντομάτα + ελαιόλαδο: Γιατί ο συνδυασμός είναι ευεργετικός για την υγεία