Σκάνδαλο στις Ψυχιατρικές Μονάδες στις πλάτες των ασθενών! Πως λήστευαν τα κρατικά κονδύλια

  • Iatropedia
Σοβαρές παρατυπίες εντόπισαν οι ελεγκτές του υπουργείου Υγείας στις επιχορηγήσεις των Ψυχιατρικών Μονάδων όπου ασθενείς εμφαίζονται να βρίσκονται την ίδια ώρα σε διαφορετικές μονάδες και να λαμβάνουν υπηρεσίες υγείας. Έρχονται πρόστιμα για τους επιτήδειους και παραπομπή στον Εισαγγελέα δια χειρός Ζέττα Μακρή.

Σε …φαντάσματα μετέτρεψαν τους ψυχικά πάσχοντες διάφοροι επιτήδειοι προκειμένου να εισπράξουν κονδύλια των επιχορηγήσεων για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση.

Όπως προέκυψε από δειγματοληπτικό έλεγχο που έγινε σε πολλές μονάδες μετά από εντολή της υφυπουργού Υγείας Ζέττας Μακρή, οι εμπλεκόμενοι εμφάνιζαν τους ίδιους ασθενείς να επισκέπτονται ταυτόχρονα διάφορους ξενώνες προκειμένου να λαμβάνουν εις διπλούν και τριπλούν τις επιχορηγήσεις που δίνονται τόσο από πόρους του Τακτικού Προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας, καθώς και από πόρους του ΕΣΠΑ.

Η υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή

Από τα πρώτα αποτελέσματα του ελέγχου, στο σύνολο των εξήντα πέντε (65) Φορέων Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, προέκυψε η ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης των υποβληθέντων στοιχείων σε τριάντα οκτώ (38) Φορείς, δηλαδή σε ποσοστό της τάξης του 58%. Από τη διερεύνηση αυτή, διαπιστώθηκαν στους 18 από τους 38 φορείς, τα παρακάτω:

Ποσοστό 18,2% των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας που δηλώθηκαν από τους Φορείς, επισκέπτονται δύο ή περισσότερα Κέντρα Ημέρας σε διάφορες περιοχές, τις ίδιες ημέρες, στο χρονικό διάστημα ελέγχου.

Ποσοστό 43% των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας που δηλώθηκαν από τους Φορείς, επισκέπτονται δύο ή περισσότερα Κέντρα Ημέρας σε διάφορες περιοχές, στο χρονικό διάστημα ελέγχου.

Ποσοστό 38,8% αφορά Αριθμούς Μητρώων Κοινωνικής Ασφάλισης ωφελούμενων, οι οποίοι διαμένουν σε Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (ΜΨΑ) στεγαστικού τύπου (Οικοτροφεία, Ξενώνες) κατάλληλα στελεχωμένες με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και παράλληλα, λαμβάνουν υπηρεσίες από Κέντρα Ημέρας του ίδιου Φορέα ή διαφορετικών Φορέων καθ’ όλη τη διάρκεια της διαμονής τους στις ΜΨΑ στεγαστικού τύπου.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι στο σύνολο των τριάντα οκτώ (38) Φορέων που αναφέρθηκαν παραπάνω, ένα μικρό, αλλά σημαντικό ποσοστό της τάξης του 3%, αφορά λήπτες που φαίνεται να διαμένουν, ταυτόχρονα, σε διαφορετικές Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης στεγαστικού τύπου, τις ίδιες ημέρες, του ίδιου μήνα.

Στη βάση των παραπάνω, αναγνωρίστηκε η ανάγκη διενέργειας πιο εξειδικευμένων ελέγχων. Το Υπουργείο Υγείας, συνεργάστηκε με προβλεπόμενους από τις διατάξεις φορείς, όπως η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. και προχώρησε σε διασταυρώσεις των Αριθμών Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης, για τους παραπάνω 38 Φορείς.

Από τις διασταυρώσεις των στοιχείων, δεν τακτοποιήθηκαν ΑΜΚΑ σε ποσοστό 12%.

Μετά τις αποκαλύψεις, το υπουργείου Υγείας σκοπεύει να ξεσκονίσει όλες τις μονάδες που έλαβαν κονδύλια για τη λειτουργία τους.

κραυγαλέα περίπτωση

Όπως δήλωσε η κ.Ζέττα Μακρή από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν εντοπίσθηκε και μια κραυγαλέα περίπτωση ασθενούς, ο οποίος έχει γεννηθεί το 1931 και καταγράφεται ότι καθημερινά κάνει γιόγκα και γυμναστική.

Στο σημείο αυτό η αρμόδια υφυπουργός προανήγγελει ότι όλες οι περιπτώσεις θα αποσταλλούν στον εισαγγελέα και στους επιθεωρητές Υγείας ΣΕΥΠ ενώ σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ένας νοσηλευόμενος σε ένα κέντρο ημέρας στοιχίζει 5.000 ευρώ, ένας ο οποίος είναι εσωτερικός σε οικοτροφείο ή ξενώνα 15.000 ευρώ.

Και κατέληξε η υφυπουργός ''θα υπάρξει συμψηφισμός των δαπανών αυτών και άλλες κυρώσεις εάν αυτό προκύψει από την περαιτέρω έρευνα''.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιατροί ΠΕΔΥ: «Το 8ωρο βλάπτει σοβαρά την υγεία μας»! Τι ζητούν από Άδωνι

Εμβόλια δια χειρός Ευρώπης! Πως θα αγοράζονται στο μέλλον;

Στο ΕΣΥ με ιδιωτική ασφάλιση! Τι μελετά ο Άδωνις

Συναγερμός στο ΚΕΕΛΠΝΟ! Ερευνάται άνδρας από το Κουβέιτ για MERS