Σκάνδαλο DePuy: Περασμένα αλλά όχι ξεχασμένα τα «κουβανέζικα» ορθοπεδικά υλικά

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η δίκη για το σκάνδαλο της DePuy (θυγατρική της Johnson&Johnson) ακόμα εκκρεμεί παρά τα χρόνια που πέρασαν από τις αποκαλύψεις για σκανδαλώδεις μίζες σε ορθοπεδικούς και άλλους αξιωματούχους και δη των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας μας.

Όπως έγινε γνωστό χθες, η δίκη ξεκίνησε αλλά διεκόπη για να συνεχιστεί στις 26 Μαϊου στο Εφετείο Αθηνών λόγω του μεγάλου όγκου των παραγόντων της δίκης.

Στο Τριμελές Εφετείο  Κακουργημάτων της Αθήνας, χθες πρώτη ημέρα της δίκης, δηλώθηκαν οι παραστάσεις πολιτικής αγωγής από το ελληνικό Δημόσιο και τους συνηγόρους των 114 νοσοκομείων που φέρονται να ζημιώθηκαν από το σκάνδαλο υπερκοστολόγησης ορθοπεδικών υλικών.

Οι 24 κατηγορούμενοι, στελέχη της θυγατρικής της Johnson&Johnson, του ελληνικού παραρτήματος της «DEPUY HELLAS Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία Ιατρικών Ειδών», επιχειρηματίες, γιατροί και στελέχη  δημόσιων νοσοκομείων, έχουν πολλά να εξηγήσουν για την υπόθεση.

Κατά το  παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, συνέβησαν τα εξής: Την περίοδο 2000 -2006, η εταιρεία φέρεται να δωροδόκησε 114 δημόσια νοσοκομεία, γιατρούς με ποσά και παροχές με αντάλλαγμα να χρησιμοποιούν τα ορθοπεδικά είδη της, τα οποία μάλιστα πωλούνταν υπερκοστολογημένα κατά 35%.

Σύμφωνα με την δικαστική έρευνα η συνολική  ζημία για το ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται στο ποσό των 11.593.452,80 ευρώ, το οποίο προκύπτει από τη διαφορά της εμπορικής αξίας των υλικών και  του ποσού που τελικά χρεώθηκε το ελληνικό Δημόσιο.

Ήδη μάλιστα έχουν καταδικαστεί στην Θεσσαλονίκη τρεις πανεπιστημιακοί γιατροί σε ποινές πολυετούς κάθειρξης. Συγκεκριμένα, το  Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης καταδίκασε τους τρεις πανεπιστημιακούς γιατρούς σε ποινές κάθειρξης από 11 έως 14 έτη για τα αδικήματα της δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Ωστόσο οι γιατροί δεν οδηγήθηκαν στη φυλακή μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης τους σε δεύτερο βαθμό.