Σκάνδαλο 15 εκατ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ από το διάστημα 2012-2014

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος για το αδίκημα της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου προχώρησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας. Πρόκειται για 9 άτομα, που φέρονται με πράξεις ή παραλείψεις τους να ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο με 15 εκατ. ευρώ! Μεταξύ αυτών των ονομάτων μάλιστα, ξεχωρίζει αυτό πολύ γνωστού στο χώρο τεχνοκράτη που διετέλεσε και αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ για ένα διάστημα. Αλλά αν δε δημοσιοποιήσει ο ίδιος τις συμβαίνει κι αν όντως κατηγορείται και δεν δικαστεί η υπόθεση, το Iatropedia δεν πρόκειται να κάνει αναφορά σε ονόματα.

Πρόκειται πάντως για κάποια μέλη της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ την περίοδο 2012-2014, τα οποία είναι και πρώην μέλη της διοίκησης του ΙΚΑ και του ΟΓΑ καθώς και επιστήμονες συναφών πεδίων.

Υπερκοστολογήσεις

Μήλον της Έριδος ιατρικά υλικά για τα οποία επέλεξαν υψηλές τιμές αντί να προσπαθήσουν για χαμηλότερες που θα ωφελούσαν τον Οργανισμό. Για το λόγο αυτό η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών άσκησε την ποινική δίωξη για απιστία κατά των αυτών 9 ατόμων.

Και όχι μόνον αυτό αλλά αναζητούνται και τυχόν ποινικές ευθύνες και των αρμοδίων την εποχή εκείνη υπουργών Οικονομίας, Εργασίας, Υγείας καθώς οι αποφάσεις έχουν υπογραφεί τελικά από αυτούς.

Όλα ξεκίνησαν με έρευνα των ανδρών του Σώματος Ελεγκτών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) οι οποίοι διαπίστωσαν ότι οι εννέα όρισαν το ανώτατο ποσό στα υλικά, παρόλο που υπήρχαν αντιρρήσεις από άλλους. Εξού και διώκονται μόνο τα μέλη που είπαν «ναι» στις τιμές αυτές και όχι όσοι αρνήθηκαν να ακολουθήσουν. Στη συνέχεια έγινε Προκαταρκτική Εξέταση των εμπλεκομένων και τώρα το λόγο έχει η Δικαιοσύνη.

Τι λέει η σημερινή διοίκηση του ΕΟΠΥΥ

Το iatropedia επικοινώνησε χθες το βράδυ με τον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Παναγιώτη Γεωργακόπουλου ο οποίος δεν ήταν σε θέση να δώσει λεπτομέρειες για το θέμα καθώς αφορά προηγούμενη διοίκηση του Οργανισμού. Εξάλλου το θέμα είναι πια στα χέρια της Δικαιοσύνης και απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί εκ μέρους της νυν διοίκησης.