Σκάνδαλα στην Υγεία και εξεταστική επιτροπή σε πρώτο πλάνο

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Όταν ο Αλέξης Τσίπρας ανήγγειλε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για σκάνδαλα στην Υγεία, όλοι είχαμε κάτι να θυμηθούμε αλλά παρόλα αυτά στεκόμαστε μάλλον δύσπιστοι στο εγχείρημα αφενός επειδή οι επιτροπές αυτές δεν είναι συνήθως παρά "πυροτεχνήματα", αφετέρου θα αφορά τις κυβερνήσεις μέχρι το 2014. Όχι δηλαδή τους παρόντες υπουργούς Υγείας!

Χθες η Εφημερίδα των Συντακτών παρουσίασε διάφορα σκανδαλώδη περιστατικά από τον χώρο της Υγείας μερικά εκ των οποίων δεν έχουν «κλείσει» ακόμα ως υποθέσεις.

Ο ΟΟΣΑ (Ιανουάριος 2017) αναφέρεται μάλιστα ότι οι Έλληνες, σε ποσοστό 73% -το υψηλότερο μεταξύ των χωρών του Οργανισμού-, θεωρούν πως ο χώρος της Υγείας είναι διεφθαρμένος, πολύ διεφθαρμένος. Και όχι μόνον αυτό αλλά ότι στην Ελλάδα συλλέγονται ετησίως από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) 100-140 τόνοι ληγμένων ή εν μερικά χρησιμοποιημένων φαρμάκων, τα οποία στοιχίζουν εκατομμύρια ευρώ.

Από 2000 ως 2010 είχαμε 3 επιδημίες που αποδείχτηκαν μάλλον ψευδείς ή τουλάχιστον αποτέλεσμα ατυχών εκτιμήσεων με κορυφαία αυτή της «πανδημίας γρίπης» τον χειμώνα 2009-2010. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε επίσημα συγγνώμη για το γεγονός ότι οι αντιεπιστημονικές προβλέψεις που διαψεύστηκαν παταγωδώς.

Στις αρχές του 2002 είχαμε το SARS (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο), το 2005 είχαμε την γρίπη των πουλερικών (ιός H5N1) και συνεχίστηκε το 2009 με τη γρίπη των χοίρων (ιός Η1Ν1). Η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες, προμηθεύτηκε εκατομμύρια δόσεις αντιγριπικών εμβολίων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πιθανές επερχόμενες πανδημίες. Το αποτέλεσμα ήταν να χαθούν εκατομμύρια ευρώ σε εμβόλια και αντιικά φάρμακα που δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ…

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφημερίδας Συντακτών» από τον ΙΦΕΤ, το κόστος των αντιιικών φαρμάκων που αγοράστηκαν και δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ (Tamiflu της Roche και Relenza της GlaxoSmithKline) φτάνει τα 12 εκατ. ευρώ.

Την υπόθεση έχει αναλάβει το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ).

Τον Μάιο του 2014, έγγραφο από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς που φέρνει στο φως η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» προς το ΚΕΕΛΠΝΟ ζητεί:

-Αντίγραφο της από 16.9.2009 απόφασης του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με την έγκριση σκοπιμότητας της προμήθειας επιπλέον 8.000.000 δόσεων εμβολίων, αλλά και να γνωστοποιηθούν οι λόγοι για τους οποίους κρίθηκε αναγκαία η έκδοση και δεύτερης για το ίδιο ζήτημα απόφασης τη 1.10.2009, και πάλι του υπουργού Υγείας.

-Αντίγραφο της απόφασης ή άλλου εγγράφου με το οποίο εξουσιοδοτήθηκε το ΚΕΕΛΠΝΟ να προβεί στη διαπραγμάτευση και υπογραφή των συμβάσεων για την προμήθεια των δόσεων πανδημικών εμβολίων και αντιιικών φαρμάκων (έτος 2009).

Αντίγραφα των συστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου, από όπου να προκύπτει αναμφίβολα ότι οι απαιτούμενες δόσεις εμβολίων για τη δημιουργία αντισωματικής επάρκειας ήταν δύο, καθώς και αντίγραφα των συστάσεων ή εγγράφων από τα οποία να προκύπτει αναμφίβολα η αλλαγή των παραπάνω δεδομένων, από δύο σε μία δόση.

-Στοιχεία για τον αριθμό αντίστοιχων εμβολίων που παρήγγειλαν και προμηθεύτηκαν την ίδια χρονική περίοδο (β’ εξάμηνο 2009) οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., την τιμή μονάδας που προσφέρθηκε και συμφωνήθηκε από κάθε εταιρεία, αλλά και τις συμφωνίες που τελικά έγιναν μεταξύ των συμβαλλομένων για κάθε δόση πανδημικού εμβολίου.

-Τα πλήρη στοιχεία του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του ΚΕΕΛΠΝΟ κατά την επίμαχη χρονική περίοδο (Ιούνιος έως Οκτώβριος 2009), Ι. Πιερρουτσάκου.

Όπως γράφει η Κυριακάτικη Καθημερινή, πάνω από 4.800 γιατροί στην Ελλάδα έπαιρναν χρήματα για συνταγογράφηση από την ελβετική εταιρεία Novartis, σύμφωνα με στοιχεία των αμερικανικών αρχών. Οι πληρωμές γίνονταν, όπως αποκάλυψε η κ. Ελένη Ράικου, από έναν τροφοδότη λογαριασμό μέσω του οποίου διακινήθηκαν 28 εκατ. ευρώ. Όμως, όπως διαβεβαίωσαν πηγές κοντά στην έρευνα, η ελβετική εταιρεία σταμάτησε να πληρώνει από αυτόν τον λογαριασμό το 2011, ως συνέπεια σκανδάλου στο οποίο είχε εμπλακεί στην Κίνα.

Μάλιστα, η εταιρεία υπέγραφε συμβόλαια με τους γιατρούς, όπως έκανε με φαρμακοποιό του «Θεαγενείου» Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης που είχε συμβόλαιο «συμβούλου» μαζί της. Όταν άνοιξαν οι λογαριασμοί της φαρμακοποιού αποκαλύφθηκε ροή χρήματος όχι μόνο από τη Novartis αλλά από το σύνολο της φαρμακοβιομηχανίας. Στο σχετικό πόρισμα του ΣΕΥΥΠ σημειώνεται ότι «υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός καταθέσεων όπου τα στοιχεία του καταθέτη είναι άγνωστα…».