Συνταγολόγια για όλους τους γιατρούς

  • Iatropedia
Τη δυνατότητα να μπορούν να συνταγογραφούν φάρμακα και εξετάσεις όλοι οι γιατροί ανεξάρτητα εάν είναι συμβεβλημένοι με τον νέο φορέα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας τον ΕΟΠΥΥ ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών

Να δοθεί συνταγολόγιο σε όλους τους γιατρούς και όχι μόνο στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, ώστε να μπορούν να εξυπηρετούν τους ασθενείς για τη συνταγογράφηση εξετάσεων και φαρμάκων, καθώς και την υπογραφή συλλογικής σύμβασης ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας από τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμο Βουδούρη.

Παρότι ο επικεφαλής του νέου φορέα βλέπει θετικά τη σχετική πρόταση, δε φαίνεται να συμβαίνει το ίδιο και με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος εξετάζει το ενδεχόμενο όχι μόνο να μη δοθεί αυτή η δυνατότητα σε όλους τους γιατρούς αλλά ακόμη και στους συμβεβλημένους του ΕΟΠΥΥ, να υπάρχουν περιοριστικοί μηχανισμοί.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα οι συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ θα είναι κοντά στις 22.000 χωρίς να αποκλείεται να μειωθούν στις 11.000 σύμφωνα με τις οδηγίες της τρόικας.

Ο προβληματισμός εστιάζεται στο γεγονός ότι η δυνατότητα για συνταγογράφηση από όλους τους γιατρούς θα αύξανε κατακόρυφα τη φαρμακευτική δαπάνη. Γι αυτό και εξετάζεται το ενδεχόμενο να τεθούν όρια και κανόνες ακόμη και στους συμβεβλημένους γιατρούς. Γεγονός που σημαίνει βέβαια ότι οι ασθενείς θα παίρνουν και πάλι τα φάρμακά τους με το …σταγονόμετρο τη στιγμή που ήδη αυξάνεται η οικονομική συμμετοχή τους σε όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας.

Οι γιατροί ζητούν ακόμη να υπογραφεί συλλογική σύμβαση εργασίας αντί για ατομικές συμβάσεις, υπό την προϋπόθεση ότι θα εξαιρεθούν οι επίορκοι.