Συνταγογράφηση φαρμάκων με …οδηγίες χρήσης

  • Iatropedia
Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά το υπουργείο Υγείας στην εφαρμογή τωνθεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης από τα ασφαλιστικά ταμεία και την ιατρική κοινότητα της χώρας.

Σε σχετική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε ότι γίνεται προσπάθεια να συνδυαστούν η ελεύθερη πρόσβαση με την κατοχύρωση των κατευθυντήριων οδηγιών συνταγογράφησης καθώς και των κλειστών νοσηλίων. (Ήδη έχουν ανακοινωθεί από τον περασμένο μήνα 700 περιπτώσεις κλειστών νοσηλίων, δηλαδή συγκεκριμένες χρεώσεις νοσηλείας και παραμονής σε νοσοκομείο). Στόχος, όπως ανέφερε ο κ.Λοβέρδος, είναι η δημιουργία ενός προσβάσιμου, καλοδιοικούμενου και επομένως λιγότερο διεφθαρμένου εθνικού συστήματος υγείας.

Τα πρώτα 160 θεραπευτικά πρωτόκολλα συνταγογράφησης (τα οποία αφορούν 16 νοσολογικές κατηγορίες που όρισε ο ΕΟΦ) έχουν ήδη συνταχθεί και εγκριθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ). Σύμφωνα με τουπουργείο Υγείας, για τη σύνταξη των πρωτοκόλλων χρησιμοποιήθηκανεπικαιροποιήμενες αντίστοιχες οδηγίες κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καιτης Αμερικής.

«Σκοπός μας είναι αφενός να προάγουμε την ιατρική με τεκμηρίωση καιτην ασφάλεια των ασθενών και αφετέρου να αντιμετωπίσουμε τη λαθεμένηκαι την υπέρμετρη συνταγογράφηση διατηρώντας αναλλοίωτη την ελεύθερηπρόσβαση» ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας, Μιχάλης Τιμοσίδης.

Ότι η κατάρτιση των πρωτοκόλλων συνταγογράφησης έπρεπε να έχει γίνειεδώ και 20 χρόνια και τώρα αναγκαστικά γίνεται πολύ γρήγορα ανέφερε ογενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Νίκος Πολύζος. Από τηνπλευρά του ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Γεράσιμος Βουδούρης, τόνισε ότιπρέπει να καταπολεμηθεί το φαινόμενο της πολυφαρμακίας με στόχο τωνεξορθολογισμό των δαπανών.