Συνέδριο Economist: Κλειστός προϋπολογισμός για τα ΦΥΚ και παραγωγή φαρμάκων στην Ελλάδα οι λύσεις του ΥΥΚΑ

  • Iatropedia
Παραγωγή φαρμάκων στην Ελλάδα, ιατρικός τουρισμός, σταθερό πλαίσιο φορολόγησης των πολυεθνικών αλλά και μέτρα για τους ανασφάλιστους και τους μετανάστες ανέφερε σε ομιλία του ο υπουργός Υγείας ως μέτρα πρώτης γραμμής για τον ίδιο και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist, ο υπουργός Υγείας εκτίμησε ότι χρειάζεται να «επαναθεσμοποιήσουμε το χώρο της Υγείας», με επικέντρωση στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ασθενών.

Προτεραιότητα κατά τον κ. Κουρουμπλή είναι η αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθώς η εύρυθμη λειτουργία της που τελικά θα ανακουφίσει τα νοσοκομεία.

Η προκήρυξη των 4.500 θέσεων είναι μία αρχή για την κάλυψη των ελλείψεων, ωστόσο είναι λίγες αναλογικά με τα κενά που υπάρχουν. Η ηγεσία του ΥΥΚΑ εξάλλου θέλει να επανεντάξει στο σύστημα τα 2,5 εκατ. ανασφάλιστους πολίτες αλλά και να δώσει λύση στο μεταναστευτικό.

Στο ερώτημα «που θα βρείτε τα λεφτά», ο κ. Κουρουμπλής απαντά από τον θεσμικό εξορθολογισμό του συστήματος. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται η θεσμοθέτηση επιτροπής διαπραγμάτευσης στον ΕΟΠΥΥ, ώστε να υπάρξει μείωση δαπανών, της τάξεως του 50%, από 600 σε 300 εκατ. ευρώ. Εξοικονόμηση, εξάλλου θα υπάρξει από τη θεσμοθέτηση κλειστού προϋπολογισμού για τα φάρμακα υψηλού κόστους ενώ στην ίδια κατεύθυνση είναι και ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς, ώστε να ελέγχεται η δημιουργία κόστους στην πηγή.

Στην φαρμακοβιομηχανία, ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι «θέλω να είμαι σαφής. Τα προηγούμενα χρόνια η κατανάλωση φαρμάκων αντιστοιχούσε σε χώρα με πληθυσμό 40 εκατομμυρίων, διαδικασία από την οποία κάποιοι κέρδισαν, όμως η Ελλάδα έχασε».

Δεσμεύθηκε πάντως ότι μέσα από διάλογο για την τιμολόγηση των φαρμάκων, για την οποία δεν απέκλεισε και διορθώσεις, θα διαμορφωθεί ένα σταθερό περιβάλλον, με ορίζοντα τετραετίας.