Συναγερμός στο ΚΕΕΛΠΝΟ! Ερευνάται άνδρας από το Κουβέιτ για MERS

  • Iatropedia
Πανικός επικρατεί και πάλι στις υγειονομικές αρχές καθώς διερευνώνται ύποπτες περιπτώσεις Ελλήνων που φθάνουν στη χώρα μας από κράτη όπου ενδημεί ο ιός.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκεται και πάλι το ΚΕΕΛΠΝΟ για τον θανατηφόρο ιό ο οποίος σκορπά το θάνατο στη Μέση Ανατολή. Στο πλαίσιο αυτό δεκάδες ταξιδιώτες που φτάνουν στην Ελλάδα από χώρες όπου ο MERS θερίζει ελέγχονται καθημερινά και υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις δήλωσε στο iatropedia.gr η υφυπουργός υγείας κ.Ζέτα Μακρή

Ο άνδρας που εμφάνισε τα ύποπτα συμπτώματα πρόερχεται από το Κουβέιτ, νοσηλεύεται σε μονάδα αρνητικής πίεσης του νοσοκομείου Σωτηρία. Το επόμενο διάστημααναμένονται τα εργαστηριακά αποτελέσματα των εξετάσεων που έχουν σταλεί στο Παστέρ.

Να σημειωθεί εδώ ότι το πρώτο κρούσμα του επικίνδυνου ιού στην Ελλάδα εκδηλώθηκε σε μόνιμο κάτοικο Σαουδικής Αραβίας που έφτασε στην Αθήνα τη Μεγάλη Πέμπτη.

Την ίδια στιγμή περισσότερα από 60 κρούσματα του MERS (Αναπνευστικό Σύνδρομο Μέσης Ανατολής) συμπεριλαμβανομένων 38 θανάτων, έχουν επιβεβαιωθεί τον τελευταίο χρόνο σε εννέα χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης.

τι είναι- μέτρα προφύλαξης

Ο MERS-κοροναϊός είναι ένα νέο στέλεχος της οικογένειας των κοροναϊών, ο οποίος το 2012 αναγνωρίστηκε ως παθογόνος για τον άνθρωπο.

Οι κοροναϊοί περιλαμβάνουν τόσο ιούς που προκαλούν κοινό κρυολόγημα, όσο και αυτόν που προκαλεί το σύνδρομο SARS. Ο νέος αυτός ιός δεν έχει άμεση συγγένεια με κανέναν από τους υπόλοιπους γνωστούς κοροναϊούς, αλλά συνοδεύεται από νόσο με σημαντική θνητότητα.

Τα μέχρι σήμερα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου εμφανίζουν κυρίως οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού με πυρετό, βήχα, και δύσπνοια, ενώ τονίζεται η κρισιμότητα της εφαρμογής αυστηρών κανόνων ελέγχου λοιμώξεων για την πρόληψη μετάδοσης της λοίμωξης στο περιβάλλον του νοσοκομείου.

Τα μέτρα προφύλαξης που συστήνονται για την προστασία από το MERS – Κοροναϊό είναι αυτά που ισχύουν και για τις άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, δηλαδή η αποφυγή στενής επαφής με άτομα που παρουσιάζουν τα συμπτώματα της νόσου (βήχας, φτέρνισμα) και έχουν πρόσφατα ταξιδέψει σε περιοχές υψηλού κινδύνου (Αραβική Χερσόνησος).

Τονίζεται ιδιαίτερα η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής εκτίμησης σε ταξιδιώτες που επιστρέφουν από την Αραβική Χερσόνησο και εμφανίζουν παρόμοια συμπτώματα εντός 14 ημερών από την άφιξή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ελλείψεις …δηλητήριο για το Κέντρο Δηλητηριάσεων! Χωρίς προσωπικό για όλη τη χώρα

Αιμοκαθάρσεις με το …σταγονόμετρο για τους νεφροπαθείς! Τι κουρεύει ο ΕΟΠΥΥ

Οι δύο μεγάλοι πονοκέφαλοι Άδωνι! Οι απαιτήσεις SOS της τρόικας ως τον Ιούνιο

Τα καυτά «παζάρια» γιατρών–ΕΟΠΥΥ για τις συμβάσεις! Οι διαφωνίες και οι συμφωνίες

Έρχονται τα “Νοσοκομεία ΑΕ”! Τι είπε ο Άδωνις με τον Γερμανό υπουργό Υγείας