Συναγερμός για το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα

  • Iatropedia
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της αμερικανικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (National Oceanic and Atmospheric Administration – ΝΟΑΑ), κατά τον μήνα Μάρτιο ο παγκόσμιος μέσος όρος για τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα έσπασε το φράγμα των 400 χιλιάδων σωματιδίων ανά εκατομμύριο σωματιδίων αέρα (400,83ppm).

Αυτό το επίπεδο καταγράφεται για πρώτη φορά από όταν η ΝΟΑΑ ξεκίνησε να μετράει το επίπεδο διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως και οι ερευνητές εκτιμούν ότι τέτοια επίπεδα δεν έχουν εμφανιστεί στη Γη τα τελευταία δύο εκατομμύρια χρόνια.

Ο Pieter Tans, ειδικός της ΝΟΑΑ στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, υποστηρίζει ότι ο ρυθμός μέσης αύξησης της τιμής του διοξειδίου του άνθρακα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι τόσο μεγάλος για τα δεδομένα εξέλιξης της Γης, ώστε μπορεί να περιγραφεί ως “βόμβα” που σκάει και εξαπλώνεται ραγδαία. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι η αύξηση αυτή είναι 100 φορές μεγαλύτερη από τον κανονικό ρυθμό αύξησης για τα δεδομένα του πλανήτη μας.

Και πρόσθεσε ότι η καύση του άνθρακα, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, έχουν αυξήσει τις παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 18% από ό, τι ήταν το 1980, όταν και η NOAA ξεκίνησε να υπολογίζει τον παγκόσμιο μέσο όρο. Τα τελευταία 35 χρόνια, τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα αυξήθηκαν κατά 61 μέρη ανά εκατομμύριο. Πριν την εποχή του ανθρώπου, χρειάζονταν περίπου 6.000 χρόνια για να αυξηθεί το διοξείδιο του άνθρακα κατά 80 μέρη ανά εκατομμύριο.

Τα μηνιαία επίπεδα κυμαίνονται ανάλογα με την εποχή, με κορύφωση τον Μάιο και στη συνέχεια μειώνονται καθώς η φυτά και δέντρα απορροφούν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα.

http://www.aol.com/

http://research.noaa.gov/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει τον παιδικό εγκέφαλο

Η μακροπρόθεσμη ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο