Συμβουλές υγείας για να μην χάνετε τα μαλλιά σας!

  • Iatropedia
Όπου και αν γυρίσετε τα μάτια σας τις βλέπετε παντού: τρίχες πάνω στα ρούχα σας, κάτω στο πάτωμα ή στην μπανιέρα μετά το λούσιμο.Ποιες είναι οι αιτίες που προκαλούν το πρόβλημα; Πότε θα πρέπει να ανησυχήσετε;Πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα; Ποιες τροφές θα σας απαλλάξουν από την τριχόπτωση; Απαντήσεις στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Οι περισσότεροι άνθρωποι συνήθως χάνουν 50 τρίχες την ημέρα, γεγονός το οποίο είναι φυσιολογικό καθώς οι τρίχες κάνουν τον κύκλο τους και στη συνέχεια θα βγουν νέες να τις αντικαταστήσουν. Την άνοιξη και κυρίως το φθινόπωρο παρατηρείται αυξημένη τριχόπτωση (περίπου 100 τρίχες την ημέρα), το οποίο δεν είναι ανησυχητικό, γιατί συμβαίνει στα πλαίσια της εποχιακής τριχόπτωσης και διαρκεί συνήθως 6 εβδομάδες.

Βέβαια υπάρχουν και ορισμένες καταστάσεις που ευθύνονται για έντονη και μη φυσιολογική τριχόπτωση, οι οποίες μπορεί να είναι απλές και μπορούν να διορθωθούν με απλές παρεμβάσεις και άλλες που είναι πιο σοβαρές και απαιτούν ιατρική αντιμετώπιση.

Οι δερματικές παθήσεις (σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, ψωρίαση, μυκητιασικές λοιμώξεις), ο υποθυρεοειδισμός, ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η σιδηροπενική αναιμία, η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών και η εγκυμοσύνη είναι αίτια τριχόπτωσης για τα οποία θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Από την άλλη πλευρά, το υπερβολικό styling (πιστολάκι και βαφές), το έντονο άγχος και η κακή διατροφή είναι κοινά αίτια τριχόπτωσης, τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσετε με απλούς τρόπους.

Αποφεύγετε την καθημερινή χρήση θερμότητας στα μαλλιά σας, τις συχνές βαφές και τις χημικές ουσίες ισιώματος.

Προτιμήστε το στέγνωμα των μαλλιών να γίνεται μόνο του και όχι με πιστολάκι.

Αν χρησιμοποιείτε συσκευές θερμότητας (σίδερο για μπούκλες και για ίσιωμα) να μειώνετε το χρόνο επαφής με τα μαλλιά.

Διαχειριστείτε το άγχος με αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Προγραμματίστε ευχάριστες δραστηριότητες και αυξήστε τη φυσική σας άσκηση.

Ποιες τροφές θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την τριχόπτωση.

Σίδηρος. Ο σίδηρος παίζει σημαντικό ρόλο στη θρέψη και την οξυγόνωση των ριζών των μαλλιών. Τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι το μοσχάρι, η γαλοπούλα, τα φασόλια, οι φακές, το σπανάκι, τα σπαράγγια, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, οι κρόκοι των αυγών, τα κυδώνια, τα μύδια και τα στρείδια.

Βιταμίνη Α. Είναι απαραίτητη για την παραγωγή σμήγματος στο τριχωτό της κεφαλής, ώστε να διατηρούνται τα μαλλιά ενυδατωμένα και υγιή. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α είναι τα καρότα, το σπανάκι και τα ροδάκινα.

Βιταμίνη C. Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη στην παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο αποτελεί το δομικό στοιχείο του τριχοθυλακίου. Έτσι συμβάλλει στην ανάπτυξη και στην ανάπλαση της τρίχας. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι οι πιπεριές, τα πορτοκάλια, το γκρέιπ φρουτ, το κίουι, το μπρόκολο, οι φράουλες, ο ανανάς, η παπάγια, τα μπιζέλια, το μάνγκο, η ντομάτα και το ακτινίδιο.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Οι βιταμίνες αυτές βοηθάνε στην οξυγόνωση και

θρέψη των κυττάρων του τριχωτού της κεφαλής και στην ανάπτυξη της τρίχας. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνες Β είναι το βοδινό, ο σολομός, η βρώμη, ο τόνος, η γαλοπούλα, τα αυγά, το γάλα, τα μαυρομάτικα φασόλια και οι πατάτες.

Βιταμίνη Ε. Διεγείρει την κυκλοφορία στο τριχωτό της κεφαλής και βοηθάει στην ανάπτυξη της τρίχας. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε είναι τα φυτικά έλαια, όπως το ελαιόλαδο, τα καρύδια, οι ηλιόσποροι, τα φιστίκια, τα αμύγδαλα, τα δημητριακά, τα εσπεριδοειδή και τα πράσινα λαχανικά.

Πρωτεΐνες. Τα μαλλιά αποτελούνται 90% από πρωτεΐνη, γι 'αυτό είναι πολύ σημαντικό οι πρωτεΐνες να υπάρχουν στη διατροφή. Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες είναι το κρέας, τα αυγά, τα όσπρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Η απαραίτητη θρεπτική ουσία φτάνει τόσο μέσα στην τρίχα όσο και στις μεμβράνες των κυττάρων του τριχωτού της κεφαλής, τρέφοντας τα τριχοθυλάκια και προωθώντας την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών. Τροφές πλούσιες σε Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι τα ψάρια (σολομός, σαρδέλες, πέστροφα, μπακαλιάρος, τόνος, ρέγκα), τα οστρακοειδή (γαρίδες, μύδια, αστακοί, καβούρια) και οι ξηροί καρποί (καρύδια, αμύγδαλα).

Ψευδάργυρος. Ο ψευδάργυρος αποτελεί την αναγκαία δομική μονάδα της κερατίνης, η οποία είναι το βασικό συστατικό της τρίχας. Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι τα ρεβίθια, οι φακές, το βοδινό, το μοσχαρίσιο συκώτι, ο αστακός, τα στρείδια και το καβούρι.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι είναι η υπνική παράλυση! Μήπως σας έχει συμβεί;

Τελικά τι έχω κρυολόγημα ή αλλεργία;

Όταν πονούν τα νεφρά: Δείτε τα πρώτα συμπτώματα

Πέντε tips για να διώξτε το καθημερινό άγχος!

Οικογενειακός γιατρός: Αυτός ο άγνωστος!