Συμβουλές υγείας για να αντιμετωπίστε το ταραγμένο έντερο!

  • Iatropedia
Αν υποφέρετε από συχνά επεισόδια με πόνο στην κοιλιά, φούσκωμα και διαρροικές κενώσεις ή αντίθετα δυσκοιλιότητα τότε μπορεί να έχετε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Η πάθηση αυτή δεν εξελίσσεται σε κακοήθεια, αλλά τα συμπτώματά της μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητικά.

Γράφει η Αθηνά Θ. Λάνη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μια συχνή, χρόνια κατάσταση του πεπτικού συστήματος. Μπορεί να προκαλέσει κράμπες στο στομάχι, φούσκωμα, διάρροια ή και δυσκοιλιότητα.

Η ακριβής αιτία του ευερέθιστου εντέρου δεν είναι γνωστή, αλλά οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι σχετίζεται με αυξημένη ευαισθησία του εντέρου και προβλήματα στην πέψη.

Τα συμπτώματα ποικίλλουν μεταξύ των ατόμων. Εκδηλώνονται περιοδικά και έχουν υφέσεις και εξάρσεις. Οι κρίσεις συνήθως συνδέονται με περιόδους στρες και κατανάλωσης ορισμένων τροφών.

Δεν υπάρχει θεραπεία για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, αλλά μπορείτε να διαχειριστείτε τα συμπτώματα αλλάζοντας τη διατροφή και τον τρόπο ζωής σας.

Για παράδειγμα, είναι σημαντικό να μάθετε να αναγνωρίζετε και να αποφεύγετε τα τρόφιμα που σας επηρεάζουν αρνητικά. Επίσης, η καθημερινή άσκηση και η μείωση του άγχους βοηθούν.

Η πάθηση αυτή είναι χρόνια και απρόβλεπτη, γι’ αυτό και επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα της ζωής και τη συναισθηματική κατάσταση των ασθενών.

Πολλοί άνθρωποι με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου βιώνουν συναισθήματα της κατάθλιψης και άγχους.

Με την κατάλληλη ιατρική και ψυχολογική θεραπεία, θα είστε σε θέση να ζήσετε μια φυσιολογική, πλήρη και ενεργή ζωή.

Το σύνδρομο δεν αποτελεί σοβαρή απειλή για τη σωματική υγεία σας και δεν αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου ή άλλων ασθενειών του εντέρου.

Αθηνά Θ. Λάνη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: athinalani@yahoo.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Προστατέψτε την καρδιά σας με Μεσογειακή δίαιτα

Ναι στη μεσογειακή διατροφή, αλλά με τι λεφτά;