Σήμερα η ΗΔΙΚΑ διορθώνει προς τα πάνω τις ασφαλιστικές τιμές

  • Iatropedia
Το υπουργείο Υγείας διαφωνεί σχεδόν με τον ...εαυτό του και ανακαλεί στην τάξη την ΗΔΙΚΑ για την ανατιμολόγηση των φαρμάκων ως προς την ασφαλιστική τους τιμή.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Την αντίδραση του Παναγιώτη Κουρουμπλή προκάλεσε η χωρίς προηγούμενο μείωση στις τιμές κάποιων φαρμάκων κατά την τελευταία ανατιμολόγηση της ασφαλιστικής τιμής (αυτής που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ) με αποτέλεσμα να καλούνται οι πολίτες να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν την διαφορά από την ασφαλιστική, στην λιανική τιμή.

Ο κ. Κουρουμπλής έδωσε εντολή να γίνουν διορθώσεις σήμερα Δευτέρα και εγκαλεί όσους δεν τον ενημέρωσαν για την εξέλιξη αυτή. Η ΗΔΙΚΑ προχώρησε σε σημαντικές μειώσεις των ασφαλιστικών τιμών σε χιλιάδες φάρμακα. Τι σημαίνει όμως αυτό; Σημαίνει την αυτόματη αύξηση στην συμμετοχή των ασφαλισμένων που η ηγεσία του υπυοργείου Υγείας προσπαθεί να μειώσει!

“Πρόκειται για ένα λάθος, το οποίο θα διορθώσουμε τη Δευτέρα”, τόνισε ο υπουργός Υγείας μιλώντας στο Mega.

Ας δούμε ένα παράδειγμα: Αντιφλεγμονώδες σκεύασμα με έχει λιανική τιμή 13,61 ευρώ και παλαιά ασφαλιστική τιμή 11,50 ευρώ, αν ισχύσει η νέα ασφαλιστική τιμή θα κυμανθεί στο 7,02 (μείωση 63,82%) και ο ασφαλισμένος ενώ πλήρωνε 5 ευρώ συμμετοχή, θα κληθεί να πληρώσει μελλοντικά 8,34 ευρώ.