Σήμερα η απόφαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση προανακριτικής για το θέμα της Novartis

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Το σκάνδαλο της Novartis θα απασχολήσει τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία πρωθυπουργός αναμένεται να αναγγείλει την σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ συνεδριάζει σήμερα από τις 11 το πρωί στην Αίθουσα Γερουσίας και τις εργασίες της θα ανοίξει με ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας.

Την σύσταση της προανακριτικής επιτροπής έχει προεξαγγείλει ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος μιλώντας το Σάββατο στο «Ε» τόνισε ότι η προανακριτική είναι το μόνο θεσμικά αρμόδιο όργανο για να αποφανθεί αν έχουν παραγραφεί ή όχι αδικήματα που αφορούν πολιτικά πρόσωπα τα οποία φέρεται να εμπλέκονται στην υπόθεση Novartis.

Αλλά και ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «ΑΘΗΝΑ 9,84» επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση αποφασισμένη να προχωρήσει στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής με τον πρόεδρο της Βουλής να δηλώνει ότι αυτό θα συμβεί μετά την Καθαρά Δευτέρα. Όσον αφορά δε το αδίκημα για «ξέπλυμα μαύρου χρήματος», δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα παραγραφής του αν και ως προς το αδίκημα της δωροληψίας, θα υπάρχουν διάφορες νομικές απόψεις… Επίσης δήλωσε ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα κληθούν να καταθέσουν προστατευόμενοι.

Υπουργός Δικαιοσύνης

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, είπε μιλώντας στην Real News, ότι «όταν προκύπτουν ποινικές ευθύνες, κανένας δεν πάει σπίτι του, αλλά λογοδοτεί έναντι της Δικαιοσύνης για τα έργα και τις πράξεις του». Και άσκησε έντονη κριτική στις αναφορές της Αντιπολίτευσης περί «κουκουλοφόρων», τις οποίες χαρακτήρισε «νομικά απαράδεκτες και ηθικά ανέντιμες», επειδή «για να χαρακτηριστεί ένας μάρτυρας προστατευόμενος πρέπει να το προβλέπει ο νόμος και να υπάρχει απόφαση του αρμόδιου εισαγγελέα».

Στάση ΝΔ

Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση κοπής πίτας πρωτοχρονιάτικης της τοπικής οργάνωσης στο Αιγάλεω, o Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε χθες (μία μέρα μετά την διαγραφή του κ. Αντώναρου από το κόμμα) ότι δεν πρόκειται να δεχθεί η ιστορία αυτής της παράταξης να διασύρεται από τρεις κουκουλοφόρους μάρτυρες… «Όλα στο φως, αλλά με κανόνες. Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Δεν μας τρομάζουν οι παρακρατικές μέθοδοι ενός καθεστώτος που καταλαβαίνει ότι ψυχορραγεί και θα κάνει τα πάντα για να κρατηθεί στην εξουσία» είπε ο κ. Μητσοτάκης.