«Σήμα τέλους» για το αιμοδυναμικό της Ρόδου

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ούτε δύο χρόνια δεν είναι που λειτούργησε το αιμοδυναμικό εργαστήριο στην καρδιολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου. Μέχρι τότε, την άνοιξη του 2014, το μοναδικό αιμοδυναμικό του Αιγαίου βρισκόταν στην Χίο και η έναρξη λειτουργίας του αντίστοιχου στην Ρόδο, έδωσε μια ανάσα ανακούφισης στο νότιο Αιγαίο οι ασθενείς του οποίου έπρεπε να μεταβούν ή να ...μεταφερθούν στην Χίο, την Κρήτη ή την Αθήνα για να υποβληθούν σε μια στεφανιογραφία ή μια αγγειοπλαστική (μπαλονάκι). Το "λουκέτο" αναμένεται να μπει εντός του μήνα εξαιτίας ελλείψεων σε γιατρούς. Τι σημαίνει αυτό με οικονομικούς όρους; Σημαίνει ότι ενώ κάθε αεροδιακομιδή έχει κόστος γύρω στα 30.000 ευρώ, το κονδύλι που απαιτείται για τους μισθούς δύο επικουρικών γιατρών ανέρχεται ετησίως στις 60.000 ευρώ!

Η έλλειψη προσωπικού ωστόσο βάζει λουκέτο τόσο στην καρδιολογική κλινική όσο και στο αιμοδυναμικό εργαστήριο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ροδιακής».

Ο συντονιστής διευθυντής της καρδιολογικής κ. Νικήτας Μόσχος έστειλε έγγραφο προς την διοίκηση του νοσοκομείου, το οποίο κοινοποιείται στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), προειδοποιώντας ότι σε περίπτωση που δεν διατεθούν άμεσα τουλάχιστον δύο επικουρικοί γιατροί, οι δύο κλινικές θα κλείσουν…

Στο ίδιο έγγραφο τονίζεται η σοβαρή έλλειψη επιστημονικού προσωπικού με αποτέλεσμα η καρδιολογική κλινική να έχει απομείνει με δύο γιατρούς και έναν τρίτο για 15 ημέρες τον μήνα δηλαδή 2,5 ιατρούς τον μήνα. Αυτό καθιστά αδύνατη την λειτουργία της κλινικής και του αιμοδυναμικού που εξυπηρέτησε ετησίως περί τους 350 ασθενείς από όλο το νότιο Αιγαίο εξοικονομώντας τουλάχιστον 150 διακομιδές από την πολιτεία κι άρα εκατομμύρια ευρώ.

 

Να σημειωθεί ότι για το θέμα υπήρξε την προηγούμενη εβδομάδα ενημέρωση της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου κας Κυριακής Κλιάμπα από τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου του νοσοκομείου της Ρόδου κ.κ. Νικήτα Μόσχο και Στέλιο Καραταπάνη, οι οποίοι και κατέθεσαν σχετικό υπόμνημα.

Ελλείψεις σε επιστημονικό προσωπικό έχουν τα περισσότερα τμήματα του νοσοκομείου καθώς από τις 150 οργανικές θέσεις, καλυμμένες είναι μόνο οι 78 μόνιμων γιατρών, δηλαδή το 55% των θέσεων. Εξάλλου, τα τελευταία χρόνια, 32 γιατροί συνταξιοδοτήθηκαν, παραιτήθηκαν ή απεβίωσαν και οι θέσεις τους δεν προκηρύχθηκαν.

Ελλείψεις υπάρχουν και σε νοσηλευτικό προσωπικό και μάλιστα εκεί το έλλειμμα είναι μεγαλύτερο με 248 κενές οργανικές θέσεις.

Πηγή :  Η ΡΟΔΙΑΚΗ