Σύλληψη ειδικευόμενου για λήψη χρημάτων σε επισκέψεις κατ΄ οίκον

  • Iatropedia
Ειδικευόμενος χειρουργός που εργάζεται σε νοσοκομείο της Αθήνας, κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος και κώδικα ιατρικής δεοντολογίας καθώς ζήτησε και έλαβε φακελάκι για επισκέψεις κατ΄οίκον που έκανε σε ηλικιωμένη ασθενή.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Την καταγγελία έκανε η κόρη της ηλιωμένης στην Αστυνομία άνδρες της οποίας συνέλαβαν το γιατρό με τα χρήματα βγαίνοντας από το σπίτι…

Η κόρη είχε συνοδεύσει την 87χρονη μητέρα της στο νοσοκομείο όπου κάνει την ειδικότητά του ο γιατρός, την είχε εξετάσει ο συλληφθείς συστήνοντάς της συντηρητική θεραπεία ενώ ταυτόχρονα της είχε προτείνει να πραγματοποιήσει ο ίδιος αυτή τη θεραπεία με επισκέψεις στο σπίτι της.

Ο γιατρός κατά τη δεύτερη επίσκεψη απαίτησε – όπως κατήγγειλε η γυναίκα- αμοιβή 50 ευρώ ανά επίσκεψη και συμφώνησε να πληρωθεί συνολικά με το ποσό των 300 ευρώ.

Ο συλληφθείς, με την ποινική δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε το Σάββατο στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ο οποίος τον παρέπεμψε στον Τακτικό Ανακριτή.

Αυτό το οποίο πρέπει ωστόσο να γνωρίζουν οι ασθενείς που μεταβαίνουν σε δημόσιο νοσοκομείο είναι ότι ο γιατρός του Δημοσίου (εκτός κι αν είναι πανεπιστημιακός ή στρατιωτικός) δεν έχει υποχρέωση να κάνει επισκέψεις κατ΄οίκον. Επίσης, οι ειδικευόμενοι γιατροί δεν θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι (καθώς δεν είναι μόνιμοι στο ΕΣΥ) κι αν κάνουν κάποια επίσκεψη κατ΄οίκον, δηλαδή ιδιωτική επίσκεψη, μπορούν να κόψουν κάποιοι είδους απόδειξη. Νομικοί μπορούν να συμβουλεύσουν σχετικά όποιον το επιθυμεί.