ΣΦΕΕ και ΠΕΦ καλούν σε διάλογο για την κάλυψη των ανασφάλιστων

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Συνάντηση για την φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών ζήτησε ο ΣΦΕΕ και η ΠΕΦ από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας καθώς τα 100 εκατ. ευρώ που προβλέπονται από το "παράλληλο πρόγραμμα" δεν επαρκούν...

Με τον προϋπολογισμό για την ετήσια φαρμακευτική δαπάνη για το τρέχον έτος (και τα δύο επόμενα) στο 1,945 δισ. ευρώ που είναι ήδη πολύ χαμηλό, τα επιπλέον 100 εκατ. ευρώ για τους ανασφάλιστους είναι σταγόνα στον ωκεανό…

Οι πρόεδροι των δύο ενώσεων, Πασχάλης Αποστολίδης του ΣΦΕΕ και Θεόδωρος Τρύφων της ΠΕΦ, αναφέρουν στην κοινή επιστολή που απέστειλαν προς τον κ. Ξανθό μία σειρά από ζητήματα που προκύπτουν από την ψήφιση του παράλληλου προγράμματος ειδικά στο θέμα της φαρμακευτικής κάλυψης των ανασφάλιστων πολιτών που να θυμίσουμε, ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια!

Η ΠΕΦ και ο ΣΦΕΕ χαιρετίζουν «την προσπάθεια της κυβέρνησης να προσφέρει μέτρα ανακούφισης από την ανθρωπιστική κρίση και να διασφαλίσει την καθολική υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού με την ψήφιση και την έκδοση του Νόμου 4368», αλλά στην συνέχεια σχολιάζουν ότι στο ποσό των 100 εκατ. ευρώ, περιλήφθηκε όχι μόνο η φαρμακευτική αλλά και η ιατρική περίθαλψη των ανασφάλιστων.

«Η δαπάνη αυτή συμπεριλαμβάνεται στον ήδη μειωμένο προϋπολογισμό της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης και συνεπώς στην υπέρβαση και στο clawback. Η δυσμενής οικονομική συγκυρία και η επιβάρυνση των συνθηκών που επικρατούν στην ευρύτερη γεωγραφική μας περιοχή είναι συνεχιζόμενες, οδηγούν σε διαρκώς αυξανόμενο αριθμό δικαιούχων και εντείνουν την πίεση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Το 1,945 δισ. είναι ήδη ανέφικτος στόχος και δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες ούτε των ασφαλισμένων πολιτών, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την υπέρβαση της δαπάνης του 2015, η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας έντονα αυξητική τάση από χρόνο σε χρόνο», αναφέρουν από τις δύο ενώσεις και ζητούν διάλογο με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.