Σεμινάριο για τις ενδοπεϊκές προθέσεις από την Ιατρική Σχολή Αθηνών

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η ακράτεια ούρων και η στυτική δυσλειτουργία είναι δυο βασανιστικά προβλήματα και επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής ενός άντρα. Τα αίτια είναι πολλά και αφορούν τόσο διάφορες ασθένειες, όσο και χειρουργεία με συνηθέστερα αυτά του προστάτη. Το 1 Διεθνές Σεμινάριο Προσθετικών Ανδρολογικών Υλικών που διοργανώνει η Ιατρική Σχολή Αθηνών σκοπό έχει να εκπαιδεύσει τους ουρολόγους σε αυτές τις τεχνικές για να μπορέσουν να βοηθήσουν τους ασθενείς που έχουν ανάγκη τη σύγχρονη αυτή ιατρική τεχνολογία και να λύσουν έτσι τα προβλήματα της ακράτειας και της στυτικής δυσλειτουργίας που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη ζωή τους.

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών ξεκινάει με τη χορήγηση φαρμάκων που μπορεί να έχουν σχετικά καλά αποτελέσματα ειδικά όταν τα συμπτώματα της ακράτειας ή της στυτικής δυσλειτουργίας είναι ήπια. Συχνά όμως η φαρμακευτική θεραπεία δεν αποδίδει και ο ασθενής πρέπει να αναζητήσει μια άλλη λύση.

Η σύγχρονη ιατρική τεχνολογία έχει πλέον τη δυνατότητα να λύνει τα προβλήματα αυτά οριστικά. Ειδικής τεχνολογίας ιατρικοί μηχανισμοί τοποθετούνται μέσα στο σώμα και υποκαθιστούν τόσο το σφιγκτήρα της ουρήθρας που ελέγχει την ούρηση, όσο και το μηχανισμό του πέους που δημιουργεί τη στύση. Οι μηχανισμοί αυτοί είναι από ειδικά υλικά απολύτως συμβατά και ανεκτά από το ανθρώπινο σώμα και η διαδικασία τοποθέτησης τους γίνεται με επέμβαση, που σε έμπειρα χέρια είναι σύντομη με μια ημέρα νοσηλεία.

Οι ειδικοί χειρουργοί ουρολόγοι που πραγματοποιούν αυτές τις επεμβάσεις δεν είναι πολλοί και αυτός είναι και ένας λόγος που η χρήση των υλικών αυτών δεν έχει τύχει ευρείας αποδοχής. Για το λόγο αυτό η Ιατρική Σχολή Αθηνών διοργανώνει στις 20 Φεβρουαρίου το Πρώτο Διεθνές Σεμινάριο Τοποθέτησης Ανδρολογικών Προσθετικών Υλικών (Τεχνητούς Σφιγκτήρες και Πεϊκές Προθέσεις ) για να εκπαιδευτούν οι Έλληνες ιατροί στην τοποθέτηση αυτών των υλικών.

Πρώτη φορά στην Ελλάδα

Είναι μια πρωτοβουλία που για πρώτη φορά πραγματοποιείται στη χώρα μας από Έλληνες Επιστήμονες που έχουν αποκτήσει εμπειρία και εκπαίδευση σε κέντρα του εξωτερικού και οι οποίοι θα μεταφέρουν τη γνώση τους και σε άλλους ιατρούς, έτσι ώστε να διαδώσουν την
τεχνική αυτή στην Ελλάδα με κερδισμένο τελικά τον ασθενή. Το Σεμινάριο αυτό θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της Ιατρικής Σχολής που έχει τις τεχνικές υποδομές για
την πραγματοποίηση ενός τέτοιου εκπαιδευτικού προγράμματος. Τα υλικά που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν στο Σεμινάριο αυτό είναι ο Τεχνητός Σφιγκτήρας και η Πεϊκή πρόθεση. Είναι υλικά συμβατά με το ανθρώπινο σώμα με απλό αυτοματοποιημένο χειρισμό και απολύτως ασφαλή.

Ειδικής τεχνολογίας ιατρικοί μηχανισμοί

Ο Τεχνητός Σφιγκτήρας είναι ένας ειδικά σχεδιασμένος σφιγκτήρας που αντικαθιστά το φυσιολογικό. Ο ανδρικός σφιγκτήρας βρίσκεται κολλητά και ακριβώς κάτω από τον προστάτη. Είναι ένα «μυϊκό δακτυλίδι» γύρω από την ουρήθρα και είναι συνεχώς κλειστός, δηλαδή βρίσκεται σε μόνιμη σύσπαση, κι έτσι αγκαλιάζοντας και σφίγγοντας την ουρήθρα τη φράζει κι αποτρέπει έτσι τα ούρα να κυλήσουν και να εμφανιστεί ακράτεια. Όταν ο σφιγκτήρας αυτός υποστεί βλάβη η δύναμη του ελαττώνεται, δεν μπορεί να πιέσει και να κλείσει την ουρήθρα κι έτσι εμφανίζεται απώλεια ούρων και ακράτεια. Στις περιπτώσεις αυτές στη θέση του φυσικού τοποθετείται ένας Τεχνητός Σφιγκτήρας. Είναι ένα υδραυλικό δακτυλίδι από ένα είδος σιλικόνης που αγκαλιάζει κι αυτό την ουρήθρα και την σφίγγει διακόπτοντας έτσι τη ροή των ούρων. Ο σφιγκτήρας αυτός είναι συνεχώς ενεργοποιημένος και έτσι ο άνδρας στον οποίο έχει τοποθετηθεί, μπορεί να κάνει τις καθημερινές του δραστηριότητες χωρίς να έχει το φόβο ότι θα έχει απώλειες ούρων. Δεν ενοχλεί στην καθημερινότητα και όλες οι δραστηριότητες μπορούν να γίνουν άφοβα. Όταν η ουροδόχος κύστη γεμίσει, ο άντρας νιώθει τη φυσιολογική επιθυμία για ούρηση, όπως θα την ένιωθε και με ένα φυσιολογικό σφιγκτήρα. Τότε πιέζοντας μια βαλβίδα χαλαρώνει ο σφιγκτήρας, όπως ακριβώς θα χαλάρωνε κι ένας φυσιολογικός σφιγκτήρας κι ο άντρας μπορεί να πραγματοποιήσει μια φυσιολογική ούρηση. Μόλις ολοκληρωθεί η ούρηση ο τεχνητός σφιγκτήρας επανενεργοποιείται μόνος του και ξανασφίγγει την ουρήθρα διακόπτοντας τη ροή των ούρων και προσφέροντας πάλι εγκράτεια. Η βαλβίδα που πρέπει να πιέσει ο ασθενής είναι σαν ένας μικρός όρχης και τοποθετείται στο όσχεο του άντρα, δίπλα στους δικούς του όρχεις. Η βαλβίδα είναι μικρή, δεν προκαλεί προβλήματα στην καθημερινή ζωή, ούτε επηρεάζει στο ελάχιστο τις δραστηριότητες του άντρα, ούτε και τη φυσιολογική λειτουργία των όρχεων. Αξιοσημείωτο είναι πως η λειτουργία της στύσης δεν επηρεάζεται από την τοποθέτηση ενός τεχνητού σφιγκτήρα. Αντιθέτως, επειδή η ακράτεια ούρων είναι συχνά αποτρεπτική από μια σεξουαλική επαφή, η τοποθέτηση ενός τεχνητού σφιγκτήρα βελτιώνει τη σεξουαλική ζωή του άντρα.

Η πεϊκή πρόθεση είναι το δεύτερο προσθετικό υλικό που αποτελεί θέμα του σεμιναρίου. Είναι μια ακόμα υδραυλική συσκευή που τοποθετείται μέσα στο πέος από μια μικρή τομή ελάχιστων εκατοστών, η οποία ένα μήνα μετά σχεδόν δεν διακρίνεται. Το αντρικό πέος έχει μέσα του ένα «υδραυλικό» μηχανισμό που αποτελείται από δυο κυλίνδρους τοποθετημένους τον ένα δίπλα στον άλλον και οι οποίοι διατρέχουν όλο το μήκος του πέους. Σε φυσιολογικές συνθήκες αυτοί οι κύλινδροι που λέγονται σηραγγώδη σώματα, είναι σχεδόν άδειοι και το πέους είναι χαλαρό. Όταν υπάρχει ερωτική διέγερση η ροή του αίματος σε αυτά πολλαπλασιάζεται κι έτσι γεμίζουν από αίμα, διογκώνονται και σκληραίνουν επιφέροντας έτσι στύση. Στη στυτική δυσλειτουργία οι κύλινδροι αυτοί δε λειτουργούν σωστά. Αν η βλάβη είναι μικρή υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να λύσουν το πρόβλημα και να αποκατασταθεί η στύση. Σε προχωρημένα στάδια όμως, η βλάβη είναι τέτοια που οι κύλινδροι αυτοί έχουν υποστεί μεγάλη βλάβη και δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Στις περιπτώσεις αυτές, αντικαθιστούμε τους κυλίνδρους αυτούς με άλλους τεχνητούς. Ίδιου μεγέθους τεχνητοί κύλινδροι τοποθετούνται στη θέση των παλιών και ενεργοποιούνται με ένα υδραυλικό μηχανισμό. Και εδώ ανάμεσα στους όρχεις τοποθετείται μια μικρή αντλία που ενεργοποιεί τους κυλίνδρους κι έτσι επιτυγχάνεται στύση απόλυτα σκληρή και διάρκειας όσο επιθυμεί ο άντρας, μια που η χαλάρωση του πέους γίνεται μόνο αν πιεσθεί πάλι η αντλία. Εξωτερικά δε φαίνεται απολύτως τίποτα και η εκσπερμάτιση γίνεται φυσιολογικά όπως και πριν από την ουρήθρα. Τόσο ο άντρας όσο και η σύντροφος του μπορούν με την υδραυλική αυτή συσκευή να αποκαταστήσουν τη σεξουαλική τους ζωή και οι μελέτες μας δείχνουν πολύ υψηλά ποσοστά ικανοποίησης από την πεϊκή πρόθεση τόσο στον άντρα όσο και στη γυναίκα.

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016, Εργαστήριο Ανατομίας Ιατρικής Σχολής
Ώρα έναρξης σεμιναρίου 09:00 π.μ.
Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 210 7414700 (ΕRASMUS CONFERENCES TOURS & TRAVEL) κυρία Λυδία Παπαευαγγέλου
E-mail: register@erasmus.gr
Ιστοσελίδα: www.erasmus.gr