ΣΕΚΕΕΛ: Απάντηση Στ. Πουλή στον καθηγητή Αλ. Μπένο με αιχμές και «αδειανά πουκάμισα»

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Όπως λέει ο πρόεδρος του ΣΕΚΕΕΛ, "τον κύριο Μπένο ενόχλησε η αναφορά του γεγονότος ότι έχει χρηματοδοτηθεί νομίμως και το δικό του πανεπιστημιακό εργαστήριο από το ΚΕΕΛΠΝΟ, δηλαδή ότι το Κέντρο το οποίος ο καθηγητής και τ. αντιπρόεδρός του, αρέσκεται να κατηγορεί για «παράνομες χρηματοδοτήσεις», έχει χρηματοδοτήσει και δικό του επιστημονικό έργο".

Διαβάστε παρακάτω την απάντηση του κ. Πουλή, προέδρου του ΣΕΚΕΕΛ:

ΜΙΑ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΜΠΕΝΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ…

Ο κύριος Μπένος, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Α.Π.Θ., πρώην αντιπρόεδρος του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. -διορισμένος από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Π. Πολάκη και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ- θεώρησε ότι θίγεται επειδή ανέφερα δημόσια ότι το εργαστήριό του χρηματοδοτήθηκε νόμιμα από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες του τότε νομικού του πλαισίου, κατά τον ίδιο τρόπο που λαμβάνονταν οι αποφάσεις για το σύνολο των δαπανών και δράσεων του Οργανισμού.

Τι είναι αυτό άραγε που μπορεί να οδηγήσει έναν άνθρωπο να νιώσει ότι «θίγεται» όταν κάποιος λέει ότι το επιστημονικό του έργο χρηματοδοτήθηκε νόμιμα από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.;

Αυτό που στην πραγματικότητα ενόχλησε τον κύριο Μπένο ήταν η αναφορά του γεγονότος αυτή καθαυτή, δηλαδή ότι το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., το οποίο ο κύριος Μπένος αρέσκεται να κατηγορεί για «παράνομες χρηματοδοτήσεις», έχει χρηματοδοτήσει το επιστημονικό έργο του εργαστηρίου του ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, εμείς λέμε νόμιμο, που έχει χρηματοδοτήσει και τις άλλες δράσεις του.

Κατανοούμε επομένως τον εκνευρισμό του όταν το «ηθικό πλεονέκτημα» του καταγγέλλοντος αποδεικνύεται «πουκάμισο αδειανό», αλλά τα φαινόμενα υποκρισίας θα τα αναδεικνύουμε από όπου και αν προέρχονται. Κανείς δεν χρέωσε στον κύριο Μπένο λογική του τύπου «μαζί τα φάγαμε», όπως λέει ο ίδιος, γιατί θεωρούμε ότι ΔΕΝ τα έφαγε ούτε αυτός.

Του λέμε όμως ότι δεν ανεχόμαστε να κουνάει το δάχτυλο και με ηθικοπλαστικό ύφος να εκτοξεύει κατηγορίες ότι «οι άλλοι τα φάγανε», όταν ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΗΚΕ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΡΟΠΟ ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ.

Επειδή λοιπόν ο κύριος Μπένος παραπονέθηκε για μισές αλήθειες, ας δούμε όλη την αλήθεια.

ΟΛΗ ΟΜΩΣ, γιατί ο χρόνος δεν σταματά στο 2012… Το εργαστήριο του κυρίου Μπένου έλαβε από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. έως το 2011 – 2012 και συγκεκριμένα από τις 26/4/2004 στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το κατά κάποιους ιδεολογικούς συνοδοιπόρους του κυρίου Μπένου «party των Ολυμπιακών Αγώνων», έως και το έτος 2012 ποσό τριακοσίων είκοσι χιλιάδων Ευρώ (320.000€).

Το ποσό αυτό το έλαβε από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. με ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗ, χωρίς κάποιο προηγούμενο διαγωνισμό. Δηλαδή το Δ.Σ. του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. όχι μία, όχι δύο αλλά 8 διαδοχικές φορές αποφάσισε την ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗ έργου στο εργαστήριο του κυρίου Μπένου και την χρηματοδότησή του από τον προϋπολογισμό του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Η διαδικασία αυτή ήταν νόμιμη και σύμφωνη με το τότε νομικό πλαίσιο του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. και ήταν η ίδια ακριβώς διαδικασία που ακολουθήθηκε για πληθώρα άλλων δράσεων του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., οι οποίες ήταν εξίσου νόμιμες όσο και οι αποφάσεις για την χρηματοδότηση του εργαστηρίου του κυρίου Μπένου. Άρα όλα νόμιμα, ΟΛΑ ΟΜΩΣ!

Οι 8 διαδοχικές αποφάσεις του Δ.Σ. του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. από το 2004 έως το 2011 (με τελευταίες πληρωμές εντός του 2012), είχαν μάλιστα αναδρομικό χαρακτήρα.

Δηλαδή, η ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗ του έργου γινόταν για κάθε έτος αφού είχε ήδη παρέλθει το μεγαλύτερο διάστημα του έτους. Συγκεκριμένα, η σύμβαση για το έτος 2005 υπεγράφη τον Οκτώβριο του 2005, για το έτος 2006 τον Αύγουστο του 2006, για το έτος 2007 τον Ιούλιο του 2007, για το έτος 2008 τον Οκτώβριο του 2008, για το έτος 2009 τον Ιούλιο του 2009, για το έτος 2010 τον Ιούλιο του 2010 και για το έτος 2011 στις 19 Δεκεμβρίου του 2011! Αυτό ήταν καθόλα νόμιμο, χάρη φυσικά στην ευελιξία που παρείχε το τότε νομικό πλαίσιο στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. προκειμένου να καλύπτει πραγματικές ανάγκες για την προστασία και προαγωγή της Δημόσιας Υγείας, ευελιξία με την οποία ο κύριος Μπένος προφανώς δεν είχε τότε κανένα πρόβλημα.

Επίσης, μας χαροποιεί η εμπιστοσύνη που έδειχνε ο ίδιος ο κύριος Μπένος στον Οργανισμό, αναλαμβάνοντας το εργαστήριό του υποχρεώσεις και δαπάνες, θεωρώντας προφανώς δεδομένη την εκ των υστέρων κάλυψη αυτών με ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗ από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Έχουμε και εμείς τα αποδεικτικά έγγραφα στα χέρια μας… Ο κύριος Μπένος ξεχνάει να αναφέρει ότι οι δαπάνες του προγράμματος του εργαστηρίου του τις οποίες κάλυπτε το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. δεν περιορίζονταν μόνο στο ποσό που αφορά στην απευθείας χρηματοδότηση του εργαστηρίου.

Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. επίσης κάλυπτε μία σειρά δαπανών προς ολοκλήρωση του επιστημονικού του έργου όπως αυτές που αφορούν «την διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων για τις ανάγκες του προγράμματος, τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής του προσωπικού και των συμμετεχόντων, τα έξοδα του χώρου σεμιναρίων, το έντυπο υλικό κτλ».

Ας διαβάσει ο κύριος Μπένος το άρθρο της Σύμβασης Συνεργασίας με τίτλο «ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ» προκειμένου να θυμηθεί καλύτερα, δεδομένου του χρονικού διαστήματος που έχει παρέλθει.

Το συγκεκριμένο θέμα δε, αποτελούσε σημείο αιχμής κατά την ετήσια διαδικασία ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗΣ του έργου από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. στο εργαστήριο του κυρίου Μπένου, καθώς τα έτη 2008 και 2011 οι τότε Προέδροι αρνήθηκαν να συμπεριλάβουν τη συγκεκριμένη ρήτρα στη Σύμβαση Συνεργασίας, θεωρώντας ότι οι δαπάνες αυτές όφειλαν να βαραίνουν το εργαστήριο του κυρίου Μπένου.

Σε κάθε περίπτωση, το κόστος του προγράμματος και του επιστημονικού έργου του εργαστηρίου του κυρίου Μπένου που κάλυπτε το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., πέρα από το ποσό των τριακοσίων είκοσι χιλιάδων Ευρώ που αφορούσε στην ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ χρηματοδότηση, ήταν συνολικά ακόμα μεγαλύτερο. Τέλος, ας αναφερθούμε και στη μετά το 2012 εποχή. Μήπως το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. έπαψε να επιτηρεί τα κοινά λοιμώδη νοσήματα που επιτηρούσε μέχρι τότε το εργαστήριο του κυρίου Μπένου, επειδή έπαψε και η συνεργασία μαζί του;

Η απάντηση είναι φυσικά και ΟΧΙ. Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. με απόφαση της τότε Προέδρου του Καθηγήτριας Δημόσιας Υγείας κυρίας Τζένης Κρεμαστινού έκρινε ότι η επιτήρηση των ανωτέρω νοσημάτων θα γίνεται με εξίσου αποτελεσματικό αλλά σαφώς οικονομικότερο τρόπο από το ίδιο το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., δηλαδή με τους δικούς του επιστήμονες και το προσωπικό που στελεχώνει τις υπηρεσίες του.

Με άλλα λόγια από το 2012 έως και σήμερα το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. επιτελεί το ίδιο επιστημονικό έργο με ΜΗΔΕΝΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ και χωρίς καμία επιπλέον πρόσληψη προσωπικού για τον λόγο αυτόν, εξοικονομώντας έτσι για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα ποσό τουλάχιστον 320.000,00 ευρώ…

Δεν πρέπει λοιπόν ο κύριος Μπένος να βλέπει φαντάσματα.

Κανείς δεν κατηγόρησε την διαδικασία επιστημονικής συνεργασίας του εργαστηρίου του με το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., ως μη νόμιμη. Ούτε είπε κανείς ότι ήταν το μοναδικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που με την επαγγελματική του ιδιότητα λάμβανε χρηματοδότηση από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Ίσα ίσα…

Να είναι όμως σίγουρος ότι «κούνημα δαχτύλου» και «μαθήματα ηθικής» a la carte δεν δεχόμαστε. Όποιος θέλει να κάνει κριτική πρέπει να μάθει να δέχεται και κριτική. Είμαι διαθέσιμος για δημόσιο διάλογο με τον κύριο Μπένο για όλα τα προαναφερθέντα. Και αν θέλει αυτά να εκτεθούν ενώπιον των δικαστηρίων, με μεγάλη μου χαρά.

Υ.Γ.

Στις προσωπικές αιχμές και στους χαρακτηρισμούς του απέναντί μου δεν θα απαντήσω. Εξάλλου, ακόμα ηχούν στα αυτιά των Εργαζομένων οι «ποιοτικές» εκφράσεις που είχε χρησιμοποιήσει ως Αντιπρόεδρος του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. κατά την διάρκεια των κινητοποιήσεών μας τον Οκτώβριο του 2016…

Ο Πρόεδρος των Εργαζομένων του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.

Σταμάτης Πουλής