Σειρά επαφών του Γ. Πατούλη με αυτοδιοικητικούς και επιστημονικούς φορείς στη Σανγκάη

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ο πρόεδρος του ΙΣΑ και της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης δήλωσε κατά την επίσκεψή του στη Σαγκάη ότι «με όχημα την Αυτοδιοίκηση, θα εργαστούμε από κοινού για τη διεύρυνση των προοπτικών συνεργασίας των δύο χωρών για την ισχυροποίηση των τοπικών κοινωνιών».

Ο κ. Πατούλης στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Σανγκάη με αφορμή τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Συμβουλίου UCLG, πραγματοποίησε σειρά εποικοδομητικών επαφών με εκπροσώπους αυτοδιοικητικών και επιστημονικών φορέων.

Συγκεκριμένα ο κ. Πατούλης, συνοδευόμενος από το γενικό πρόξενο της Ελλάδας στη Σανγκάη Β. Ξηρό συναντήθηκε με τον Αντιδήμαρχο Σανγκάης, αρμόδιο για τις διεθνείς σχέσεις, Fan Yyfei.
Κατά τη συζήτηση έγινε ευρεία αναφορά στις ιστορικές καταβολές και στους δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης που ενώνουν τον ελληνικό με τον κινεζικό λαό. Σε αυτό το πλαίσιο συζητήθηκαν οι τρόποι περαιτέρω συνεργασίας της ΚΕΔΕ με αυτοδιοικητικούς φορείς της Κίνας και κυρίως η προοπτική αδελφοποίησης ελληνικών πόλεων με πόλεις της Κίνας, με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών, μεταξύ των δύο χωρών.

Παράλληλα στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν και οι συνέργειες που μπορούν να δρομολογηθούν από κοινού, σε τομείς όπως ο πολιτισμός και ο τουρισμός, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Ειδικότερα με αφορμή τη διοργάνωση της παγκόσμιας έκθεση εισαγωγών πολιτισμού που θα γίνει στη Σανγκάη το Νοέμβριο του 2018, εξετάστηκε η δυνατότητα συμμετοχής της Ελλάδας για την προβολή του τουριστικού της προϊόντος, σε μία μεγάλη αγορά, μία πρόταση που έτυχε θερμής ανταπόκρισης από τον Πρόεδρο του ΙΣΑ.

Ακολούθως ο κ. Πατούλης συναντήθηκε και με τον Αντιπρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Σανγκάης Zhao Dandan. Η συζήτηση εστιάστηκε στην ανταλλαγή ιατρικού προσωπικού μεταξύ των δύο χωρών, προκειμένου να γίνουν περαιτέρω γνωστές στη χώρα μας αλλά και να εκπαιδευθούν οι Έλληνες ιατροί σε παραδοσιακές μεθόδους ιατρικής της Κίνας, όπως είναι ο βελονισμός.

Παράλληλα συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με την ασφάλιση της υγείας των τουριστών επισκεπτών στη χώρα μας και θέματα που αφορούν στον τουρισμό υγείας όπως η αναπαραγωγική ιατρική-εξωσωματική γονιμοποίηση- όπου θα εξεταστούν περαιτέρω τρόποι συνεργασίας.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΙΣΑ τόνισε τα εξής:

Χαίρομαι ιδιαίτερα για τις πολύ χρήσιμες συναντήσεις που είχα εδώ στην Σανγκάη, καθώς είχα την ευκαιρία να συζητήσω με εκπροσώπους σημαντικών φορέων της Αυτοδιοίκησης αλλά και του επιστημονικού κόσμου, για σημαντικά θέματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη της χώρας μας.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα για την πολύτιμη συνεργασία και τα όσα προσφέρει στη χώρα μας τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στη Σανγκάη Β. Ξηρό.

Ελλάδα και Κίνα παραδοσιακά έχουν πολύ καλές σχέσεις σε οικονομικό, πολιτιστικό και διπλωματικό επίπεδο, οι οποίες έχουν αντέξει στο χρόνο και έχουν αποφέρει πολύ θετικά αποτελέσματα για τη χώρα μας.

Η βούληση της Κίνας, μίας από τις μεγαλύτερες κρατικές δυνάμεις στον κόσμο, να στηρίζει την Ελλάδα και να επιδιώκει επενδύσεις στη χώρα μας με αναπτυξιακό πρόσημο, χαίρει της αποδοχής και της εκτίμησης του Ελληνικού λαού.

Με όχημα την Αυτοδιοίκηση, θα εργαστούμε από κοινού για τη διεύρυνση των προοπτικών συνεργασίας των δύο χωρών σε τομείς όπως η οικονομική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, ο τουρισμός υγείας, ο πολιτισμός αλλά και οι επενδύσεις.  Με αυτό τον τρόπο εκπέμπουμε μηνύματα αισιοδοξίας και ελπίδας ότι η Ελλάδα θα βγει από το σκοτεινό τούνελ της κρίσης και θα μπει σε τροχιά εθνικής ανασυγκρότησης.

Σε λίγες ώρες θα επισκεφθούμε την πόλη Hangzhou προκειμένου να συμμετάσχουμε σε ένα διήμερο αυτοδιοικητικό συνέδριο, με παγκόσμια συμμετοχή, όπου στο επίκεντρο θα βρεθούν οι έξυπνες πόλεις. Όλοι μαζί από κοινού θα ανταλλάξουμε βέλτιστες πρακτικές για το πώς, μέσω της Αυτοδιοίκησης, μπορούμε, επενδύοντας σε πρωτοποριακά μέσα όπως η αειφόρος ανάπτυξη, να διευρύνουμε την αναπτυξιακή προοπτική των τοπικών μας κοινωνιών».