Σε τι χρησιμεύει τελικά το “κερί” στα αυτιά;

  • Iatropedia
Το κερί του αυτιού παράγεται φυσικά από το σώμα σας με σκοπό να καθαρίσει, να προστατεύσει και να λιπάνει επαρκώς τα αυτιά σας. Αλλά το κερί στο αυτί μερικές φορές συσσωρεύεται σε μεγάλες ποσότητες και τότε, είναι καλό να αφαιρείται με προσοχή.

Το κερί στα αυτιά, που ονομάζεται επίσης κυψελίδα, είναι μια κολλώδης ουσία που παράγεται από τους αδένες κεριού, οι οποίοι βρίσκονται στο εξωτερικό μέρος του ακουστικού σας πόρου (το κανάλι που χωρίζει το εξωτερικό αυτί από το εσωτερικό αυτί).

Αυτή η ουσία είναι 20-50% λίπος και επικαλύπτει το κανάλι του αυτιού για να το ενυδατώσει, να καταπολεμήσει τυχόν λοίμωξεις και να σας βοηθήσει να κρατήσετε σκόνες και βρωμιές έξω από το ακουστικό κανάλι.

Οι περισσότεροι άνθρωποι παράγουν αρκετό κερί στο αυτί, αλλά αν ανήκετε σε εκείνους που παράγουν πολύ λίγο, τότε τα αυτιά σας μπορεί να γίνουν πιο ξηρά, να έχετε φαγούρα και να είστε πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις.

Μόλις το κερί στο αυτί ολοκληρώνει τον σκοπό του, μετακινείται σταδιακά από το κανάλι στο άνοιγμα του αυτιού σας, όπου συνήθως ξεραίνεται και πέφτει από μόνο του.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η υπερβολική συσσώρευση κεριού στο κανάλι του αυτιού μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που περιλαμβάνουν:

-Πόνο στο αυτί

-Αίσθηση ότι το αυτί σας είναι “βουλωμένο”

-Μερική απώλεια της ακοής

-Βουητό στα αυτιά

-Λοίμωξη στο αυτί

-Κνησμό (φαγούρα)

-Δυσοσμία στο αυτί

-Εκκρίσεις από το αυτί

-Βήχα

http://www.everydayhealth.com/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μάθετε να καθαρίζετε υγιεινά τα αυτιά σας!