Σε θέση μάχης οι ιδιώτες γιατροί μετά τις δηλώσεις Κουρουμπλή για τις συμβάσεις

  • Iatropedia
Μέχρι πρόβλεψη για "αναταραχή" στο χώρο της Υγείας κάνει στην ανακοίνωσή του το ΝΙΚΙ-ΙΣΑ ζητώντας από τον υπουργό Υγείας να επανεξετάσει τις αποφάσεις του για "πόλεμο" με τους ιδιώτες παρόχους.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Στην επίθεση πέρασαν σήμερα οι γιατροί του ΝΙΚΙ-ΙΣΑ επιχειρηματολογώντας υπέρ της προσφοράς των ιδιωτών παρόχων που στοιχίζουν στο Δημόσιο λιγότερα χρήματα από τις δημόσιες δομές.

Η ανακοίνωση του ΝΙΚΙ-ΙΣΑ αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο υπουργός Υγείας κ. Κουρουπλής ευαγγελίζεται, χωρίς οικονομοτεχνικά επιχειρήματα και με σχετική προχειρότητα, περικοπές συμβάσεων συμβεβλημένων ιατρών ή και επίσχεση στις αποζημιώσεις του ΕΟΠΥΥ τόσο προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, όσο και προς τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Προφανώς δεν γνωρίζει, ότι οι ιατρικές υπηρεσίες, που παρέχουν οι συμβεβλημένοι ιατροί, τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ επιβαρύνουν το Δημόσιο πολύ λιγότερο από τις ίδιες υπηρεσίες στα Δημόσια Νοσοκομεία και το ΠΕΔΥ».

Και η ανακοίνωση συνεχίζεται με την διαπίστωση ότι όλες οι οικονομοτεχνικές μελέτες που έγιναν μέσα στην προηγούμενη 5ετία καταδεικνύουν ότι «τα κόστη στα δημόσια νοσοκομεία είναι πρακτικά ανεξέλεγκτα ως προς την οροφή τους και οι μόνοι τρόποι εξοικονόμησης είναι ο περιορισμός της ποιότητας και ο έλεγχος των προμηθειών».

Εξάλλου, ως προς το θέμα της ποιότητας ων παρεχόμενων υπηρεσιών, οι γιατροί αναφέρουν ότι είναι ζητούμενες από τους πολίτες και ότι το μόνο που πρέπει να κάνει η Πολιτεία είναι να φροντίζει συνεχώς για την βελτίωση της σχέσης κόστους- ποιότητας και όχι να προχωρά σε οριζόντιες μειώσεις των συμβάσεων.

Τελικώς η ανακοίνωση του ΝΙΚΙ-ΙΣΑ καταλήγει με την πρόβλεψη ότι «εάν ο ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ δεν απολαμβάνει παροχές και από τον ιδιωτικό τομέα, γεννιέται το εύλογο ερώτημα, γιατί να υποχρεώνεται να ασφαλίζεται σε αυτόν; Ας απελευθερώσει λοιπόν ο κ. υπουργός όλους όσους επιθυμούν να έχουν ιδιωτική ασφάλιση υγείας από την υποχρεωτική ασφάλιση και στον ΕΟΠΥΥ και μετά ας αποφασίσει να μην τους παρέχει τις παροχές που δικαιούνται οι ασφαλιζόμενοι του».