Σε… «προβληματικά» σημεία τα Κέντρα Φιλοξενίας της Θεσσαλονίκης

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Σοκ προκαλεί το ρεπορτάζ του "Ελεύθερου Τύπου" της Κυριακής στο οποίο αποκαλύπτεται ότι επιλέχτηκαν τυχαία και πρόχειρα τα ακριβή σημεία ανάπτυξης των παραπάνω από 20 Κέντρων Φιλοξενίας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης με αποτέλεσμα η ελονοσία να ...θερίζει!

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είχε ενημερώσει εγκαίρως τον κ. Γιάννη Μουζάλα για το πρόβλημα με τη χωροθέτηση στα Κέντρα Φιλοξενίας αλλά δεν κατάφερε να αλλάξει τους σχεδιασμούς προς το καλύτερο. Στον Άγιο Βασίλειο του Δήμου Λαγκαδά έχουν σημειωθεί ήδη δύο κρούσματα ελονοσίας, γεγονός σχεδόν αναμενόμενο από τις τοπικές αρχές καθώς γειτνιάζει με την λίμνη Κορώνεια!

Ο Δήμαρχος είχε αποστείλει μάλιστα έγγραφη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας ζητώντας την παρέμβασή του στο θέμα, αλλά δεν έλαβε απολύτως καμία απάντηση προφανώς επειδή οι παρατηρήσεις του θεωρήθηκαν ξενοφοβικές. Αλλά στον Άγιο Βασίλειο είχε να εμφανιστεί κρούσμα ελονοσίας εδώ και δεκαετίες… Κι αυτό κάτι λέει!

Τα 200.000 στρέμματα οριζώνων στην περιοχή αυτή της Μακεδονίας δεν αφήνουν πάντως πολλά περιθώρια εφησυχασμού στις τοπικές κοινωνίες και τους Δήμους της περιοχής, οι εκπρόσωποι των οποίων έχουν ωστόσο λάβει διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση ότι σε μερικούς μήνες θα μεταφερθούν οι πρόσφυγες σε πιο κατάλληλες περιοχές και σε πιο ολιγομελή σχήματα κατοικιών που επιτρέπουν μια πιο ανθρώπινη και υγιεινή διαβίωση για τους ίδιους και τους μόνιμους κατοίκους των γύρω περιοχών.