Σε κλοιό ελέγχων οι ιδιώτες γιατροί για να παταχθεί η φοροδιαφυγή

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η κατάργηση του βιβλίου ασθενών από τους ιδιώτες γιατρούς καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση την αποκάλυψη φοροδιαφυγής και έτσι οι εντολές του γενικού γραμματέα είναι να διενεργούνται έλεγχοι σε όλους τους κλάδους της επιχειρηματικής δραστηριότητας, με προτεραιότητα σε αυτούς που παρουσιάζουν συχνότερη παραβατικότητα.

Έτσι, το επόμενο διάστημα θα πρέπει να περιμένουμε μπαράζ… επισκέψεων των ελεγκτών στα ιατρεία ρίχνει με σκοπό την πάταξη της φοροδιαφυγής κατόπιν εντολής του γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή.

Οι κλάδοι με την υψηλή παραβατικότητα θα εντοπίζονται δε από τα στοιχεία του αρχείου της υπηρεσίας, από έγγραφη πληροφόρηση (δελτία πληροφοριών, καταγγελίες φορολογουμένων κ.λπ.) και από από την εξωτερική πληροφόρηση του προϊσταμένου.

Οι ελεγκτές θα είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα μηχανήματα POS που χρησιμοποιούν οι επιχειρηματίες και ειδικά όσα POS δεν έχουν μία από τις ακόλουθες ενδείξεις –«CARDLINK», «ibank Εθνική», «ΠΕΙΡΑΙΩΣ», «FDH» ή «EURONET»– είναι πιθανόν να έχουν εγκατασταθεί από αλλοδαπούς acquirers.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στα POS με την ένδειξη «MyPOS» ή «MyPOS ΕU», τα οποία έχουν κατακλύσει την αγορά μετά τη θέσπιση των capital controls.

Αναφερόμενος στα ακραία φαινόμενα φοροδιαφυγής που παρατηρούνται φέτος σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να συμβιβασθεί με τα φαινόμενα φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου και διαφθοράς.