Σε ιδιώτες οι προμήθειες του ΕΣΥ; Τι ετοιμάζεται

  • Iatropedia
Καιρό τώρα πολλοί υπουργοί είχαν την έμπνευση να δώσουν σε ιδιώτες το σύστημα των προμηθειών των νοσοκομείων με το επιχείρημα της εξοικονόμησης πόρων. Τι ετοιμάζεται…

Προς πλήρη ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας φαίνεται ότι βαίνουν σιγά σιγά κυβέρνηση και τρόικα, με τους εργαζόμενους των νοσοκομείων να μην έχουν καν τη δυνατότητα να αντιδράσουν.

Παρότι η ιδέα είχε πέσει εδώ και καιρό στο τραπέζι με το επιχείρημα της σπατάλης και της διαφθοράς στις προμήθειες, ένα τέτοιο ενδεχόμενο όμως θα αλλάξει άρδην το υποτιθέμενο δωρεάν σύστημα υγείας.

Ενδεικτικό είναι πάντως ότι πλέον από τα οργανογράμματα των νοσοκομείων απουσιάζουν τα τμήματα προμηθειών, γεγονός που έχει υποψιάσει τους εργαζόμενους στο σύστημα.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο πάντως όλη η διακίνηση των υλικών των νοσοκομείων θα ελέγχεται από ιδιωτικές εταιρείες και θα παραμένει άγνωστο εάν ο πρώτος στόχος θα είναι η ποιότητα ή απλά η εξοικονόμηση πόρων. Θα ανοίξει στο πλαίσιο αυτό και ο δρόμος για εισαγωγή ιατρικού υλικού από Τρίτες χώρες όπου τα προϊόντα είναι πιο φθηνά αλλά αμφιβόλου ποιότητας. Και ένα άλλο ερώτημα είναι τι θα γίνει με τους εργαζόμενους στα τμήματα προμηθειών. Θα παραμείνουν στο ΕΣΥ ή θα μπουν και αυτοί σε διαθεσιμότητα.