Σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα εξελίσσεται η γρίπη- Προσοχή στους ηλικιωμένους φέτος

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Με βάση τα δεδομένα από το ΚΕΕΛΠΝΟ, η φετινή επιδημία γρίπης εξελίσσεται ομαλά και αναμένεται να κορυφωθεί όπως κάθε χειμώνα τον Φεβρουάριο. Στην χώρα τα δημόσια νοσοκομεία είναι γεμάτα σε κάθε εφημερία από ασθενείς με συμπτώματα γριππώδους συνδρομής, αρκετοί εκ των οποίων πάσχουν όντως από τον Η3Ν2 που υπερτερεί φέτος. Αλλά και εκατοντάδες άλλοι που παρουσιάζουν ηπιότερα συμπτώματα παραμένουν στο σπίτι τους με παρόμοια συμπτώματα που αντιμετωπίζουν με ξεκούραση και αντιπυρετικά.

Ο υπότυπος του ιού είναι Α (Η3Ν2) προσβάλλει κυρίως ηλικιωμένα άτομα, σε αντίθεση με τον πανδημικό Α (Η1Ν1) που επικρατούσε μέχρι πέρσι και «προτιμούσε άτομα 40-50 ετών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ έως και την περασμένη εβδομάδα είχαν καταγραφεί 15 σοβαρά περιστατικά με επιπλοκές σε άτομα ηλικίας 69 με 89 ετών. Εξ αυτών αντιγριπικό εμβόλιο είχαν κάνει μόνον οι τρεις! Στα άτομα αυτά -καθώς και σε όσους εξεταστούν και αποδειχτεί ότι έχουν γρίπη και όχι απλό κρυολόγημα- δίνονται αντιικά φάρμακα και συμπτωματικές θεραπείες. Τονίζουν οι ειδικοί μάλιστα ότι οι ασθενείς δεν πρέπει να παίρνουν αντιβίωση καθώς οι ιοί δεν αντιμετωπίζονται με τα φάρμακα αυτά που έχουν στόχο τα μικρόβια…

Αντιικά πρέπει να λαμβάνουν από το πρώτο κιόλας 24ωρο σοβαρής νόσησης άτομα με υποκείμενα νοσήματα και οι ηλικιωμένοι άνω των 60 ετών αλλά και όποιος άλλος πάσχων κρίνει ο γιατρός του ότι έχει ανάγκη το φάρμακο.

Η γρίπη φέτος εκδηλώνεται με χαμηλό ή καθόλου πυρετό, έντονη καταβολή, πονοκέφαλο και ξερό βήχα που επιμένει. Μέσα σε δύο μέρες ωστόσο σε κάποιους εμφανίζεται και πυρετός και έντονα συμπτώματα από το αναπνευστικό. Σε ποσοστό 40% των ασθενών τα “ύποπτα” δείγματα που στέλνονται για ανάλυση στα εργαστήρια αναφοράς απομονώνεται ιός γρίπης. Το ποσοστό αυτό ήταν κάτω από 20% τις προηγούμενες εβδομάδες.