Σε ελεύθερη πτώση οι τιμές των γενοσήμων από το 2016…

  • Iatropedia
"Διαβολοεβδομάδα" η τρέχουσα για την κυβέρνηση και καθώς όλοι οι υπουργοί σπεύδουν να καλύψουν όλα τα προπαιτούμενα, το ίδιο πράττει και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Έτσι, σε συνεδρίαση κάλεσε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας τα μέλη της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων αύριο Τρίτη ώστε να προχωρήσει το ζήτημα της ανατιμολόγησης όλων των φαρμάκων και η τιμολόγηση νεοεισερχόμενων.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Το νέο Δελτίο Τιμών θα βγει με βάση την Υπουργική Απόφαση του υπηρεσιακού υπουργού, Θάνου Δημόπουλου, και όχι με την διάταξη του πολυνομοσχεδίου καθώς η ανατιμολόγηση πρέπει να είναι άμεση και δεν μπορεί να περιμένει ΦΕΚ και την αρχή του επόμενου έτους.

Ουσιαστικά, η διαφορά μεταξύ της Υπουργικής Απόφασης Δημόπουλου και της διάταξης του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε τρο 2ημέρου είναι το γεγονός ότι η μεν πρώτη ορίζει την τιμολόγηση των off patent (φαρμάκων εκτός προστασίας της πατέντας) στο 50% της τιμής χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις 3 χαμηλότερες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ενώ η δεύτερη τις λαμβάνει υπόψη οδηγώντας σε ελεύθερη πτώση τιμών και στα γενόσημα που τιμολογούνται στο 65% του off-patent.