Σε εφεδρεία και οι γιατροί;

  • Iatropedia
Την έντονη αντίδραση του ιατρικού κόσμου προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ.Δ.Ρέππα ότι μπορεί μετά τις πιέσεις τρόικας να έχουμε εφεδρεία και σε κλάδους που είχαν αποκλεισθεί όπως στους γιατρούς και τους νοσηλευτές.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπουν σε εφεδρεία και εργαζόμενοι του ΕΣΥ που είχαν «γλιτώσει» το μέτρο εξαιτίας σοβαρών ελλείψεων στα νοσοκομεία άφησε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ.Δ.Ρέππας γεγονός που ανοίγει ένα διαφορετικό κεφάλαιο στο σύστημα υγείας.

Σε ενημέρωση που έκανε σε δημοσιογράφους ο κ.Ρέππας δεν απέκλεισε μετά τις νέες συνομιλίες με την τρόικα και τις πιέσεις Τόμσον να συμπεριληφθούν στην εφεδρεία γιατροί του ΕΣΥ και άλλες κατηγορίες επαγγελμάτων οι οποίες είχαν εξαιρεθεί.

Σε μια τέτοια περίπτωση τορπιλίζεται η ήδη προβληματική λειτουργία των νοσοκομείων δεδομένου ότι το προσωπικό είναι ήδη εξαιρετικά περιορισμένο και οι ασθενείς εξυπηρετούνται μετά βίας.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εξαίρεσε με ειδική τροπολογία από τις εφεδρείες τους γιατρούς, τους νοσηλευτές αλλά και το παραϊατρικό προσωπικό. Εξάλλου πάγιο αίτημα των εργαζομένων στο ΕΣΥ είναι οι κάλυψη των κενών θέσεων και όχι η δημιουργία νέων κενών λόγω εφεδρείας.

Μέχρι στιγμής πάντως περίπου 700 άτομα εργαζόμενοι του ΕΣΥ απομακρύνθηκαν από το σύστημα στο πλαίσιο της εφεδρείας.