Σε αναστάτωση η φαρμακοβιομηχανία για την ανατιμολόγηση

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ανατιμολόγηση των φαρμάκων πιθανώς το Μάιο και ταυτόχρονα σοβαρές ελλείψεις στην αγορά, δημιουργούν ένα σκηνικό αναστάτωσης στο χώρο του Φαρμάκου.

Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις έχουν κληθεί από την διοίκηση του ΕΟΦ να καταθέσουν έως την επόμενη εβδομάδα τα φύλλα έρευνας και τα στοιχεία των προϊόντων τους  αφού πρώτα ο οργανισμός ανάρτησε τα προϊόντα που πρόκειται να αντιμολογηθούν.

 

Ο κατάλογος αυτός περιλαμβάνει όλα τα προϊόντα που θα περιλαμβάνονται στο δελτίο τιμών ενώ ταυτόχρονα ο ΕΟΦ έχει αναρτήσει και τις τιμές που προτείνονται στην ανατιμολόγηση. Οι εταιρίες περιμένουν τώρα την γνωμοδότηση της ειδικής επιτροπής που θα εξετάσει τις ενστάσεις τους για τα προηγούμενα δελτία τιμών και έχουν – μην ξεχνάμε- να διαχειριστούν και το επικείμενο νομοσχέδιο για τα νέα καινοτόμα φάρμακα και τα «χαράτσια» που θα τους επιβληθούν για την εισαγωγή τους.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι ελλείψεις στην αγορά δεν βοηθούν καθόλου καθώς δέχονται πανταχόθεν πιέσεις. Οι ίδιοι πάντως βεβαιώνουν ότι δεν τίθεται ζήτημα μειωμένων εισαγωγών δικών τους αλλά για προβλήματα στους υπόλοιπους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας.

 

παρόλα αυτά, οι συνεχείς ενημερώσεις από φαρμακοποιούς ότι το πρόβλημα είναθι κατά περίπτωση και περιοχή πολύ μεγάλο, είναι αυτονόητο ότι δέχονται πιέσεις.