Σε αναμονή ρευστού για δωρεάν φάρμακα! Διαφωνίες στους κόλπους των φαρμακοποιών

  • Iatropedia
Με έντονες διαφωνίες μέσα στους κόλπους του φαρμακευτικού κλάδου συνεχίζουν οι φαρμακοποιοί σε όλη τη χώρα την άρση της πίστωσης στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση των ασθενών δεδομένου ότι πληρώνουν πια και τους γιατρούς από την τσέπη τους. Τι περιμένουν οι φαρμακοποιοί και γιατί εκδηλώνονται διαφωνίες;

Από την πρώτη στιγμή στις συνελεύσεις των συλλόγων των φαρμακοποιών υπήρχαν αρκετοί που διαφωνούσαν με τις απεργίες. Μάλιστα αντίθετη άποψη είχε εκφράσει στο παρελθόν και ο ίδιος ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Θεόδωρος Αμπατζόγλου συστήνοντας αναμονή έως ότι διαπιστωθεί εάν ο ΕΟΠΥΥ εκταμιεύσει χρήματα για την πληρωμή και άλλων μηνών.

Ωστόσο οι διαφωνίες του κ.Αμπατζόγλου κάμφθηκαν γρήγορα αφού προηγήθηκαν βέβαια εντάσεις και παρατήσεις και έτσι ο κλάδος προχώρησε στις κινητοποιήσεις.

Όμως ακόμη και τώρα που οι κινητοποιήσεις είναι σε εξέλιξη σημειώνονται ανοικτά διαφωνίες όπως του αντιπροέδρου του Συλλόγου κ.Καλογερόπουλου ο οποίος πρότεινε να διακοπούν οι κινητοποιήσεις εάν πληρωθεί ο Ιούνιος.

Βέβαια οι περισσότεροι θεωρούν ότι η άρση της πίστωσης αφορά και τα παρελθοντικά χρέη που είναι κάμποσα εκατομμύρια ευρώ και ο κλάδος πρέπει να τα διεκδικήσει τώρα διαφορετικά πολύ σύντομα θα ξεχαστούν.

Η ελπίδα εστιάζεται τώρα στις αποφάσεις της κυβέρνησης και αν θα προχωρήσει είτε σε μερική αποπληρωμή των χρεών – πράγμα μάλλον απίθανο- είτε σε συμψηφισμό των χρεών με τις φορολογικές εκκρεμότητες του κλάδου.

Μέχρι όμως να βρεθεί λύση οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα πληρώνουν μετρητά τα φάρμακά τους παρότι οι περισσότεροι έχουν ήδη προμηθευτεί τα σκευάσματά τους από τις προηγούμενες ημέρες. Γι αυτό άλλωστε και στα φαρμακεία η κίνηση είναι περιορισμένη.

Δήμητρα Ευθυμιάδου