Σε αναμονή οι ιδιώτες πάροχοι- Θα έχουν ή δεν θα έχουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ;

  • Iatropedia
Την ...τύχη των συμβάσεών τους με τον ΕΟΠΥΥ περιμένουν να δουν οι ιδιώτες πάροχοι (διαγνωστικά, κλινικές κ.ά.) με τον κ. Κουρουμπλή να διαμηνύει ατύπως ότι δεν θα γίνει τίποτα δραστικό πριν ετοιμαστούν οι δημόσιες δομές υγείας.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Είναι σαφής η ιδεολογική στάση της κυβέρνησης που έχει εκφράσει ακόμα κι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ότι το σύστημα υγείας πρέπει να είναι αποκλειστικά …δημόσιο! Το σκεπτικό είναι ότι στις δημόσιες δομές έχουν όλοι οι πολίτες αδιακρίτως δωρεάν περίθαλψη ενώ στις ιδιωτικές πλουτίζει ο ιδιώτης πάροχος από την «αιμορραγία» του δημόσιου συστήματος που τον πληρώνει, ενώ καλείται να πληρώσει και συμμετοχή από την τσέπη του ο πολίτης.

Η άποψη αυτή ήταν ίσως σωστή για τα δεδομένα του 19ου αιώνα, ωστόσο τον 21ο στην Ελλάδα συμβαίνουν τα εξής:

Το 2014, τα 140 δημόσια νοσοκομεία της χώρας χρειάστηκαν 155 εκατομμύρια ευρώ ΜΟΝΟ για την αγορά αντιδραστηρίων (δηλαδή των υλικών που χρησιμοποιούνται στις αιματολογικές εξετάσεις) για την νοσηλεία 1,5 περίπου εκατομμυρίου ασθενών. Αν στα 155 εκατ. ευρώ προσθέσουμε το μισθολογικό κόστος του προσωπικού των εργαστηρίων και τα λειτουργικά έξοδα, προκύπτει ένα τετραπλάσιο ποσό που αγγίζει τα 600 εκατ. ευρώ. Για ραντεβού και εξυπηρέτηση ας μην μιλήσουμε καθόλου…

Την ίδια χρονιά, τα ιδιωτικά διαγνωστικά που ήταν στην διάθεση 9 εκατομμυρίων ασφαλισμένων με άμεση εξυπηρέτηση και ανθρώπινο περιβάλλον, πληρώθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ (μετά τα rebate και clawback) 320 εκατομμύρια ευρώ για τις αιματολογικές ΚΑΙ για τις απεικονιστικές εξετάσεις που διεξήγαγαν (ακτινογραφίες, υπερήχους, τομογραφίες).

Προσωπικά δεν έχω απολύτως καμία σχέση με τα διαγνωστικά ή τις κλινικές παρά μόνο ότι τα προτιμώ συνήθως ως ασθενής. Αν η κυβέρνηση καταφέρει να κάνει τις δημόσιες δομές αξιοπρεπείς και τα ραντεβού εντός της …ιατρικής δεοντολογίας και όχι για 3 μήνες μετά, ίσως προτιμήσω τα δημόσια. Μέχρι τότε, ας δουν με ανοιχτό μυαλό πως θα βοηθήσουν πραγματικά τους πολίτες διευκολύνοντας την ζωή τους και παρέχοντας υψηλής ποιότητας ιατρικές υπηρεσίες. Κι όλα αυτά, χωρίς να χρεωθεί παραπάνω ο ΕΟΠΥΥ… Εννοείται!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ποιες είναι οι προτεραιότητες του νέου υπουργού Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή

Π.Κουρουμπλής:'' Στήριξη του ελληνικού φαρμάκου και προσλήψεις στο ΕΣΥ''