Σχιζοφρένεια: Ποια η “ύπουλη” σύνδεσή της με το κάπνισμα

  • Iatropedia
Ανατρεπτική έρευνα επιστημόνων από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του King's College στο Λονδίνο, δείχνει ότι το κάπνισμα μπορεί να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση ψύχωσης και συμπτωμάτων σχιζοφρένειας.

Μετά την ανάλυση σχεδόν 15.000 καπνιστών και 273.000 μη καπνιστών και τις σχετικές “επιδόσεις” σε ειδικά τεστ για τα επίπεδα ψύχωσης -όπου οι ασθενείς μπορεί να βιώνουν παραισθήσεις, παράνοια και να ακούν φωνές στο κεφάλι τους- οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το κάπνισμα του τσιγάρου φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης τέτοιων συμπεριφορών.

Επισημαίνουν, ωστόσο, ότι το κάπνισμα ήταν μόνο ένας από τους πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων γενετικών, της διατροφής, του τρόπου ζωής και άλλων επιρροών, που αυξάνουν τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει σχιζοφρένεια.

Η σχιζοφρένεια, μια σοβαρή ψυχιατρική διαταραχή που επηρεάζει περίπου ένα στα 100 άτομα, συνήθως ξεκινά στην πρώιμη ενήλικη ζωή. Τα πιο κοινά της συμπτώματα είναι οι διαταραχές στον τρόπο σκέψης και αντίληψης και το ότι οι ασθενείς έχουν συχνά ψυχωτικές εμπειρίες.

Παρά το γεγονός ότι η σχέση μεταξύ του καπνίσματος και της σχιζοφρένειας έχει παρατηρηθεί και στο παρελθόν, μέχρι σήμερα πολλοί γιατροί επέλεγαν μια εξήγηση που ανήκει στην σφαίρα της “αυτοθεραπείας”, με την οποία οι ασθενείς καπνίζουν για να εξουδετερώσουν τα πρώιμα συμπτώματα της σχιζοφρένειας ή τις παρενέργειες των αντιψυχωσικών φαρμάκων.

Η νέα έρευνα, όμως, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθέωρηση The Lancet Psychiatry, έδειξε ότι το 57% των ανθρώπων που υποβάλλονται σε θεραπεία για κάποιο επεισόδιο ψύχωσης ήταν καπνιστές.

Οι ψυχωτικοί ασθενείς είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να είναι και καπνιστές από ό,τι τα άτομα χωρίς σοβαρές ψυχικές ασθένειες.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι εκείνοι που καπνίζουν καθημερινά εκδήλωσαν ψυχωτικά επεισόδια ένα χρόνο περίπου νωρίτερα από τους μη καπνιστές.

http://www.reuters.com/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς να μην πάρετε κιλά αν κόψετε το κάπνισμα

Πώς θα αποβάλλετε τη νικοτίνη από τον οργανισμό σας