Σχέδιο του ΚΕΕΛΠΝΟ για πρόληψη λοιμωδών νοσημάτων από μετανάστες και ιατρικής φροντίδας των ίδιων

  • Iatropedia
Μέτρα για τους μετανάστες και την θωράκιση της χώρας από μεταδιδόμενα νοσήματα επεξεργάζεται ο νέος πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθηγητής Αθανάσιος Γιαννόπουλος. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να καταθέσει στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας το σχετικό προσχέδιο ενώ θα ζητήσει την έγκριση του και από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ώστε να λάβει τη χρηματοδότησή του.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Ο κ. Γιαννόπουλος ξεκινάει σήμερα περιοδεία στις πύλες εισόδου των μεταναστών, όπως είναι Ρόδος ,η Κως και η Γαύδος, ώστε να δει '' ιδίοις όμασι'' την κατάσταση, που επικρατεί στα ακριτικά νησιά.

Στο προσχέδιο που επεξεργάζεται, θα περιλαμβάνονται μέτρα για το πώς μπορούν να θωρακιστούν τα ελληνικά νησιά και οι πύλες εισόδου της χώρας, από ασθένειες που ''φέρνουν'' οι μετανάστες. Επίσης θα υπάρχει και ειδική μεθοδολογία για περιπτώσεις κρίσης της Δημόσιας Υγείας.

Αυτή την στιγμή δεν γνωρίζουμε ποιες ασθένειες μπορούν να μεταδώσουν οι μετανάστες με συνέπεια να τίθεται ζήτημα προστασίας του ελληνικού πληθυσμού καθώς κάποιοι έχουν φυματίωση, ή ελονοσία και άλλα μεταδιδόμενα νοσήματα. Την ίδια στιγμή τα περισσότερα παιδιά είναι ανεμβολίαστα.

Ο κ. Γιαννόπουλος θα ζητήσει τη στήριξη των Γιατρών του Κόσμου αλλά και του Ερυθρού Σταυρού, ενώ θα συνεργαστεί και με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Εν τω μεταξύ, όπως προέκυψε από τη χθεσινή σύσκεψη για το θέμα των μεταναστών στο Μέγαρο Μαξίμου, οι ομάδες αυτές θα μεταφέρονται στην ηπειρωτική Ελλάδα σε «κέντρα υποδοχής» και θα διαχωρίζονται σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Οι άξονες που αποφασίστηκαν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο Μαξίμου έχουν ως εξής:

1. Η μεταφορά των νεοεισελθέντων από τα νησιά σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα και ο διαχωρισμός τους εκεί σε πρόσφυγες και σε μετανάστες.

2. Στους Σύρους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο θα δίνονται άμεσα τα νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα με τα οποία μπορούν να ταξιδέψουν στη χώρα προτίμησής τους.

3. Εγκρίθηκε σχέδιο για τη διαμόρφωση ειδικών χώρων διαμονής σε κλειστούς χώρους, σε καταυλισμούς, αλλά και σε υπάρχουσες υποδομές, όπου θα γίνονται και όλες οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και θα τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.