Σας εκνευρίζουν αφάνταστα ορισμένοι θόρυβοι; Δείτε τι μπορεί να έχετε!

  • Iatropedia
Μήπως ο ήχος από τα νύχια πάνω σε έναν πίνακα σας κάνει να ανατριχιάζετε; Μήπως υπάρχει κάποιος ήχος που θα μπορούσε να σας κάνει να πανικοβληθείτε ή να “εκραγείτε” από οργή;

Αυτή είναι η περίπτωση της μισοφωνίας, μιας κατάστασης που περιγράφει την έντονη απέχθεια ή το μίσος (από εκεί παίρνει και το όνομά της και όχι από το “μισό”) κατά μερικών συγκεκριμένων ήχων.

Τι συμβαίνει ακριβώς

Η μισοφωνία, επίσης γνωστή και ως σύνδρομο επιλεκτικής ευαισθησίας στον ήχο, ξεκινά με ένα δυνατό ερέθισμα. Είναι συχνά κάποιος ήχος, ή θόρυβος που παράγεται όταν κάποιος μασάει την τροφή του, αναπνέει, χασμουριέται, ή σφυρίζει. Μερικές φορές μια μικρή επαναλαμβανόμενη κίνηση είναι η αιτία: για παράδειγμα κάποιος που κινεί ασταμάτητα το πόδι του.

Εάν έχετε μια ήπια αντίδραση, μπορεί να νιώσετε:

-Ανησυχία

-Άβολα

-Μια παρόρμηση να φύγετε από εκείνο τον χώρο

-Αηδία

Αν η αντίδρασή σας είναι πιο σοβαρή, ο εν λόγω ήχος που σας επηρεάζει θα μπορούσε να προκαλέσει:

-Οργή

-Θυμό

-Έχθρα

-Πανικό

-Φόβο

-Συναισθηματική δυσφορία

-Μια επιθυμία να σκοτώσετε ή να σταματήσετε με κάθε τρόπο τον θόρυβο

-Σκέψεις αυτοκτονίας

Είναι μια ασθένεια που μπορεί να δημιουργήσει πολύ μεγάλο πρόβλημα στην κοινωνική σας ζωή. Μπορεί να κάνει το άτομο να αποφεύγει τα εστιατόρια ή να τρώει χωριστά από τον/την σύντροφό του, την οικογένεια ή τους φίλους του.

Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να ανταποκρίνεται αρνητικά ακόμα και σε οπτικά ερεθίσματα, όπως το να βλέπει ότι κάποιος ετοιμάζεται να φάει ή να βάλει κάτι στο στόμα του.

Πώς ξεκινάει αρχικά η μισοφωνία;

Αυτή η δια βίου κατάσταση αρχίζει συνήθως μεταξύ 9 και 13 ετών και είναι πιο συχνή με τα κορίτσια. Εμφανίζεται απότομα και δεν συνδέεται με ένα και μόνο γεγονός.

Οι γιατροί δεν είναι σίγουροι για το τι ακριβώς προκαλεί τη μισοφωνία, αλλά δεν είναι κάποιο πρόβλημα με τα αυτιά σας. Εκτιμούν ότι είναι ψυχολογικό και όψι σωματικό πρόβλημα. Θα μπορούσε να σχετίζεται με το πώς ο ήχος επηρεάζει το μυαλό σας και ενεργοποιεί κάποιες αυτόματες αντιδράσεις στο σώμα σας.

Η μισοφωνία μερικές φορές συγχέεται με το άγχος ή την διπολική και ψυχαναγκαστική-καταναγκαστική διαταραχή. Μερικοί γιατροί πιστεύουν ότι πρέπει να χαρακτηριστεί ως μια νέα διαταραχή.

http://www.webmd.com/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί τα πόδια σας ''χορεύουν'' το βράδυ;

Ποιοι είναι οι πιο εκνευριστικοί θόρυβοι;